Noi schimbări ar putea intra în vigoare în Programul Rabla pentru electrocasnice. Ministerul Mediului a decis să acorde vouchere și pentru electrocasnicele care consumă mai mult curent.

Altfel spus, statul român va achita până la jumătate din preţul maşinilor de spălat, al televizoarelor sau frigiderelor care consumă puţin curent, adică sunt rentabile energetic.

Românii care doresc să scape de electrocasnicele vechi care consumă mult curent pot cere bani de la stat pentru asta, prin Programul Rabla pentru electrocasnice.

În ce constă Programul?

Conform proietului ce se află în dezbatere la Ministerul Mediului, se vor acorda vouchere cu valori diferențiate în funcție de clasa de eficiență. Valoarea suportată de către stat nu va putea depăși 50% din prețul mașinii de spălat, a televizorului sau a frigiderului.

Altfel spus, pentru mașinile de spălat rufe se va oferi între 300 și 200 de lei. În momentul de față este prevăzută suma de 300 de lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++. Totodată, pentru pentru mașinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum, se vor acorda vouchere în valoare de 400, până la 500 de lei.

Vouchere în valoare de până la 500 de lei

Dacă pentru mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare era prevăzută  suma fixă de 400 de lei, Ministerul Mediului a decis să adauge sumele de 350 și 300 de lei.

Bugetul alocat Programului Rabla pentru electrocasnice este de 40 de milioane de lei. În 2019 au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

Bugetul alocat Programului este dublu față de anul 2018 și va permite utiliarea caselor a celo puțin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generație.

Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte.