Miercuri, 5 mai, ministrul Mediului a declarat că Programul Rabla pentru electrocasnice urmează să fie operațional de vineri.

Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Barna Tanczos a precizat că programul va începe vineri, dacă tot e Vinerea Verde.

Conform spuselor ministrului, programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un program de cumpărat televizoare.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri.

Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore. În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne.

Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a precizat ministrul, relaltează Alba24.ro.

Programul Rabla pentru electrocasnice va demara pe 7 mai

Conform datelor oficiale ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, bugetul alocat este de 40 de milioane de lei. Totodată, peste 100.000 de români își vor permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultima generație. Programul ar fi trebuit să înceapă pe 15 decembrie anul trecut, dar a fost amânat.

O noutate pentru Programul Rabla 2020 este introducerea a patru produse ce nu au existat în celelalte ediții: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Valoarea voucherului pentru laptopuri este de 500 de lei. Aparatele de aer condiționat, frigiderele, televizoarele, mașinile de spălat rufe și uscătoarele au o finanțare nerambursabilă de 400 de lei.

Voucherele pentru tablete sunt de 300 de lei, iar cele pentru aspiratoare de 200 de lei.