Conform Codului Rutier, șoferii trebuie să fie conștienți că riscă amenzi usturătoare dacă claxonează insistent. Răbdarea șoferilor este de multe ori pusă la încercare datorită aglomerației de pe drumurile din România.

Acest mijloc de avertizare sonoră, așa cum este el definit în legislația rutieră, e folosit câteodată ca o modalitate de a-i ”pedepsi” pe ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel.

Codul Rutier precizează că claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent. De asemenea, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent.

Amenzi pentru șoferii care abuzează de claxon

Poliția va sancționa șoferii care vor folosi semnalul de avertizare la o distanță mai mică de 25 de metri. Conducătorii auto care folosesc abuziv claxonul riscă 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 570 sau 725 de lei.

”Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.

De asemenea, la articolul 148 din Regulament, le este interzis șoferilor să ,, să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”. O claxonare prelungită ( mai mult de 6 secunde) imediat în spatele unei alte mașine este considerată abuzivă și poate fi pedepsită de către polițiști.

Claxonul este un mijloc de avertizare, nu unul de pedepsire, pe care șoferii să-l folosească pentru a-și vărsa nervii imediat după evitarea unui pericol în trafic.

Conform avocatnet.ro, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă.

Datorită aglomerațiilor din marele orașe, claxonarea insistentă este la ordinea zilei. Polițiștii vor putea amenda pe conducătorii auto care vor folosi claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri.