Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat că se va aplica o nouă taxă de drum ce va avea în vedere și distanța și cantitatea de mărfuri ce va trece pe drum.

Această schimbare a în care se taxează transportul de mărfuri a fost discutată la prezentarea PNRR.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că șoferii vor fi taxați diferit în funcție de transportul de mărfuri.

„La transport vorbim de o schimbare a modului în care se taxează transportul de mărfuri. În acest moment, acea rovinietă pentru transportatori nu ține absolut cont de cât folosești drumul, plătești la fel.

După ce se vor achiziționa mijloacele tehnice de a măsura cantitatea de mărfuri, se va aplica o taxă în funcție de cât folosești drumul. Dacă folosești pe distanțe mai lungi, transporți mai multă marfă, atunci plătești mai mult și invers”, a declarat Cristian Ghinea, la prezentarea PNRR, relatează evz.ro.

Când va intra în vigoare noua taxă de drum

De asemenea, Ghinea a mai vorbit și despre campania de descurajare a înregistrării mașinilor vechi din țara noastră.

„În ceea ce privește politica de descurajare a înregistrării mașinilor vechi, nu este decisă forma în care se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de mașini vechi al Europei.

Este un pachet rezonabil pentru fonduri multe pe rutier. Avem cea mai mare alocare pe rutier din toate statele membre. Trebuie să venim cu măsuri pentru a reduce poluarea”, a completat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe lângă aceasta, ministrul a explicat că Guvernul are în plan o strategie de reducere a emisiilor din transport.

„Pe partea de Transport: România își asumă o strategie clară de reducere a emisiilor din transport cu 9% până în 2026. Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și de încurajare a mașinilor electrice. Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile până în 2030. Această țintă este de 34%”, a conchis ministrul.