Conform noului sistem negociat cu Comisia Europeană şi prevăzut în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani urmează să fie taxați.

Totodată, persoanele care doresc să cumpere mașini noi vor primi stimulente prin programele Rabla (care a şi fost majorat la 6.500 de lei) şi Rabla Plus. Aproape patru milioane de șoferi sunt vizați de această noua taxă.

„E o propunere, practic, a Comisiei Europene, ca în contrapartidă cu investiţiile în infrastructura rutieră, România să găsească o soluţie de descurajare a înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani.

Este o noutate pentru toate ministerele care au fost implicate – şi pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi pentru Ministerul Transporturilor, dar şi pentru noi, acest lucru. Este un element pe care trebuie să-l analizăm şi va trebui să venim cu propuneri”, a afirmat ministrul Mediului duminică, în emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV.

O nouă taxă auto va fi introdusă pentru proprietarii de mașini vechi

De asemenea, Cristian Ghinea a mai precizat că se negociează ,, politică de descurajare a înregistrării maşinilor vechi”.

„Nu este decisă forma în care se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de maşini vechi al Europei”, a subliniat el, informează capital.ro.

Alin Tănase, reprezentant GreenPeace, a explicat că în următoarea perioadă vor crește prețurile la benzină și motorină, iar impozitele vor crește considerabil.

„Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi.

Deci, vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei ori al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, a declarat Alin Tănase de la Greenpeace.

Pe 1 ianuarie 2007 a fost introdusă pentru prima dată taxa auto pentru autovehicule. Ultima taxă de acest fel a fost eliminată în anul 2017, iar sumele au fost restituite persoanelor plătitoare.