Luni, 15 februarie, patru muncitori forestieri au urcat pe coama unui munte înzăpezit din apropierea orașului harghitean Gheorgheni. Sunt muncitori originari din județul Neamț care lucrează la o exploatare forestieră din zonă. Cei patru inspectau locul de pe care urmau să defrișeze niște arbori. Trebuiau să pregătească terenul pentru lucrările care urmau să fie făcute. În zonă bărbații au găsit cei patru pui de urs care hibernau. Puși pe distracție, muncitorii i-au scos din bârlogul unde se adăposteau animalele, încă prea mici să iasă singure în pădure.

Fără să le pese că le-ar putea pune viața în pericol, s-au distrat copios pe seama lor încercând să afle ce sex are fiecare exemplar. Cum orice cretin poate să aibă smarphone, toată scena în care au chinuit animalele a fost filmată. Că nu strică o amintire ca distracția să fie completă, să nu mai vorbim că se poate posta pe internet. Imaginile până la urmă, aveau să-i demaște pe cei patru muncitori.

În urma studiului imaginilor s-a stabilit zona unde s-a întâmplat totul. Se știa că în acel loc un ocol silvic privat efectuează lucrări de exploatare forestieră. Polițiștii i-au căutat pe suspecți printre munctorii de acolo. Astfel, s-a ajuns la cei patru indivizi, care sunt din județul Neamț, și au vârste cuprinse între 35 de ani și 51 de ani.

Conform Evenimentului Zilei, la audieri, muncitorii s-au apărat spunând că nu au scos puii de urs dintr-un bârlog. Puii au fost găsiți sub niște crengi de brad, unde,spuneau ei, animalele se adăposteau. Și că, după ce i-au întors pe toate părțile pentru a vedea sexul fiecărui exemplar, i-au lăsat în zăpadă. Un gest ce poate fi criminal, spun specialiștii care au vizionat imaginile. Puii de urs erau mult prea mici pentru a fi lăsați în frig, lipsiți de orice posibilitate de a se hrăni și de a se apăra în fața altor animale.

Polițiștii au încercat să găsească cei patru pui de urs puii, dar fără succes.

”După audieri, am fost acolo cu unul dintre muncitori. Să ne arate locul unde s-a întâmplat totul. Puii de urs nu au mai fost găsiți și nici mama lor. Nu știm dacă mai sunt în viață sau nu. Pe timpul zilei, i-am căutat în toată zona, nici urmă de ei. Căutările au fost oprite la lăsarea întunericului, dar dimineață le vom relua. Dacă vor fi găsite, animalele vor fi relocate pentru a fi îngrijite”, au explicat surse judiciare.

Muncitorii sunt cercetați pentru două infracțiuni: rănirea și schingiuirea animalelor și perturbarea intenționată a unui animal în perioada de hibernare. Aceste fapte sunt prevăzute în legile pentru protecția animalelor și se pedepsesc cu închisoare între trei luni și un an sau cu amendă. Deocamdată, împotriva celor patru bărbați, care sunt cercetați în libertate, nu a fost luată nici o măsură judiciară.