Vaccinul a ajuns pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj marți dimineața, în jurul orei 11, de unde a fost preluat și dus la Spitalul Militar de Urgență Dr. Constantin Papilian. Acesta a fost dotat cu un ultracongelator care păstrează serul la temperatura de aproximativ -80 de grade Celsius.

Dozele urmează să fie distribuite spitalelor din cele șase județe arondate centrului regional: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat:

 „A sosit lotul cu 29.250 de doze de vaccin destinat regiunii de Nord-Vest pentru prima etapă de vaccinare a personalului medical. După depozitarea lor aici, vor fi repartizate către cele șase județe, inclusiv județul Cluj, în funcție de solicitările pe care le vom avea de la DSP-urile din aceste județe. Etapa 1 de vaccinare, în județul Cluj, începe pe 4 ianuarie, în cele 20 de centre pe care le avem destinate personalului medical. Celelalte județe și-au stabilit fiecare data de începere a campaniei . De acest lucru depinde momentul în care vor pleca de aici dozele de vaccin către fiecare județ. În județul Cluj sunt 12.500 de cadre medicale care s-au înscris pentru vaccinare până în acest moment pentru etapa 1, în afară de cei 375 din Spitalul de Boli Infecțioase care au început deja faza 0 de vaccinare”.

Dozele de vaccin sunt stocate la Spitalul Militar într-un ultracongelator . Acesta poate asigura răcirea acestora până la o temperatură de -80 de grade și are o capacitate de stocare de circa 95.000 – 100.000 de doze.

Comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență, Dr. Doina Băltaru a declarat:

 „La fel ca în celelate centre regionale, folosim un ultracongelator care are toți parametrii necesari pentru a menține în siguranță vaccinul, până la trasferul în cutiile de vtransport, și acestea cu sistem frigorific. Ne vom strădui ca dozele necesare să ajungă făr a irosi din acest vaccin prețios, conform solicitărilor DSP-urilor din județele arondate.”

Dozele de vaccin sosite la Cluj-Napoca sunt destinate vaccinării personalului medical curpins în Etapa 1 a campaniei, pentru mai multe județe.

În etapa 1 este inclus personalul medical din domeniul sănătății, public și privat. Este vorba de personalul sanitar și auxiliar din spitale publice și private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenți (acolo unde își fac modulul, la spitalul unde se află la data vaccinării), stomatologi și asistenți, medici de familie și asistenți, medici școlari și asistenți, farmaciști, personal lucrător al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, paramedici, voluntari, personalul din centrele de îngrijire rezidențiale și medico-sociale și rezidenți, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, personalul din centrele de dializă și transfuzii, personalul implicat în campaniile de vaccinare.