Aurel Onigaş afirmă faptul că deşi România se află printre primii cultivatori de prune şi mere din Uniunea Europeană, ţara noastră pur şi simplu nu reuşeşte să asigure consumatorilor necesarul de fructe în seznul de iarnă.

Drept urmare, acestea sunt încă importate din Polonia sau Olanda, însumând peste un milion de euro.

Aurel Onigaș: „Nu sunt bani și pronosticul meu poate se schimbă”

”Părerea mea este că pomicultura este într-o evoluţie foarte bună, pozitivă, iar cu banii europeni este într-un progres constant.

În câțiva ani, va trebui să te străduiești să găsești mere poloneze în magazinele noastre cu condiția să meargă mai repede și mai bine Măsura 4.1.a, reconversia în pomicultură, dar se pare că nici aici nu sunt bani și pronosticul meu poate se schimbă, dar dacă se finanţează constant, cum a început în urmă cu 2-3 ani, când am înființat și eu o livadă superintensivă printr-un proiect, eu cred că vor fi fructe multe româneşti pe piaţa din hipermarketuri chiar. Este foarte uşor să implementezi un proiect din fonduri europene, iar cererea este foarte mare.

Eu am pretenția că știu, am făcut 5 proiecte, iar cel pentru reconversie a fost de departe cel mai ușor de implementat”, a spus Aurel Onigaş, administratorul Pombis, în cadrul ZF Agropower.

300 de hectare cultivate anual

Întinse pe o suprafaţă de 120 de hectare aflate în Bistriţa-Năsăud, Pombis deţine numeroase livezi tinere şi moderne, care se află în sistem intensiv, iar dintre acestea, 70 de hectare sunt de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 hectare de cireşi.

În total, suprafaţa cultivată de către companie este de aproximativ 300 de hectare. Totodată, aceasta mai deţine şi o fabrică de sucuri, Alma.

În urmă cu cinci ani de zile, în 2016 România consuma undeva la 62 de kilograme de fructe/locuitor, iar targetul este de a se ajunge la 85 de kilograme/locuitor.

În acest sens, pentru înclinarea balanţei în favoarea ţării noastre, investiţiile susţinute din fonduri europene ar putea reprezenta soluţia optimă în acest sens.