Autoritățile locale se pregătesc intensiv pentru un număr impresionant de mare al participanților care sunt preconizați să ia parte la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană.

Concret, estimarea colonelului Nicolae Slev, șeful Jandarmeriei Timiș, se ridică la 15.000 – 20.000 de credincioși care este posibil să meargă să ia Lumină de la catedrala din centrul Timișoarei.

Având în vedere acest lucru, sute de organe ai legii vor fi pe străzile din județ.

„Estimăm prezența unui public numeros, din care la catedrala noastră mitropolitană, din Timișoara, poate un public de 15.000 – 20.000 de persoane, chiar la momentul de vârf, în jurul orei 24. Ca atare, dispozitivul nostru va fi pe întreaga noapte și ziua următoare, cu ocazia slujbelor de Sfintele Paști, care vor fi în bisericile ortodoxe, cele greco-catolice și cele sârbești”, a explicat inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Recomandarea colonelului pentru credincioși este ca aceștia să nu se îmbulzească și să respecte, în continuare, măsurile de protecție impuse de către lege, respectiv masca de protecție, dezinfectarea și distanțarea fizică.

Jandarmii prezenți și în zonele de agrement

Cu ocazia sărbătorilor pascale sute de jandarmi vor fi prezenți pe străzile județului și, având în vedere faptul că acestea coincid cu Ziua Muncii, forțele de ordine se vor deplasa și în zonele de agrement, pentru a constata dacă regulile sunt sau nu respectate.

„Pentru că vorbim de o perioadă mai întinsă de zile libere, începând de vineri suntem prezenți și în principalele locuri de agrement din Timiș, de la Surduc și până la proximitatea orașelor și localităților unde există locuri de agrement și unde publicul ar putea să meargă”, a completat inspectorul șef Slev.

Cum se va circula de Înviere

Circulația persoanelor va fi permisă până la ora 05:00 dimineața.

Pentru asigurarea bunei desfășurări a slujbelor, Patriarhia Română a elaborat o serie de recomandări credincioșilor, precum și lăcașurilor de cult.

Mai exact, fiecare biserică va dispune de voluntari, care vor purta exusoane personalizate și se vor ocupa de desfășurarea în condiții optime a slujbelor respective.

De asemenea, credincioșii vor sta numai pe locuri marcate, iar oamenii sunt sfătuiți să se deplaseze numai la bisericile din apropierea locuințelor acestora.

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană Timișoara

Vineri, 30 aprilie:

15.30 – Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos)
18 – Denia Prohodului Domnului

Sâmbătă, 1 mai:

7.30 – Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare
24 – Slujba Învierii Domnului

Duminică, 2 mai:

9.30 – Sfânta Liturghie arhierească
17 – A doua Înviere urmată de Concertul Corului Catedralei Mitropolitane