Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a primit, joi, o autospecială de stingere a incendiilor de pădure

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ISU Crişana, vehiculul a fost distribuit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care a cumpărat 30 de astfel de autospeciale, după ce instituţia a primit 682 de milioane de euro finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare „Viziune 2020”.

Noua dotare a pompierilor este un vehicul 4×4, care poate să ajungă în zone greu accesibile şi care are în dotare instalaţii, echipamente şi accesorii pentru stingerea incendiilor.

Autospeciala are o capacitate de 3000 litri

Autospeciala are o capacitate de 3.000 de litri de apă şi dispune de un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanţă, fără a expune personalul sau tehnica de intervenţie. Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă şi din surse fără presiune cum ar fi lacuri, acumulări de apă sau râuri, fapt ce reprezintă un avantaj, în special atunci când intervenţia se desfăşoară în zone situate la mare distanţă de hidranţi.

„Incendiile de pădure reprezintă arderi necontrolate ale vegetaţiei forestiere, vegetaţiei uscate, resturilor rămase de la exploatarea pădurii şi doborâturilor, fiind caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor, pe suprafeţe mari de teren, cu acces dificil. Gestionarea incendiilor de pădure necesită un răspuns operativ, integrat şi eficient, care implică o dislocare mare de resurse umane şi materiale pentru limitarea şi înlăturarea consecinţelor asupra ecosistemului forestier şi factorilor de mediu, precum şi, după caz, asupra populaţiei, valorilor materiale şi culturale şi/sau activităţilor economice”, se arată în comunicatul de presă al ISU Bihor din 04.02.2021.

Proiectul european ”Viziune 2000” are o valoare de 682 milioane de euro

 

Prin proiectul european VIZIUNE 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență beneficiază de o dotare cu tehnică și aparatură de ultimă generație care le va permite autorităților române să ia parte la misiuni terestre, maritime și aeriene și va preîntâmpina pierderea de vieți omenești prin reducerea timpului de răspuns al autorităților.

În paralel cu atenția acordată pentru achiziționarea de tehnică și aparatură modernă, ISU Bihor are în vedere și calificarea superioară a personalului și informarea corectă și promptă a cetățenilor.