CNAIR a a anunțat că a finalizat exproprierile pentru o parte din tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti, aferente localităţilor Bascov, Băiculeşti şi Merişani. Pentru alte patru localităţi, procedura de expropriere demarează la începutul lui 2021. După cum au confirmat pentru adevarul.ro oficiali din cadrul CNAIR, pentru localităţile Bascov, Băiculeşti, Merişani a fost deja intabulat luna trecută coridorul de expropriere, decizia de expropriere fiind emisă la sfârşitul lunii septembrie.

Suprafaţa totală de expropriat este de 2,9 milioane metri pătraţi, iar despre valoarea despăgubirilor care va fi acordată proprietarilor de la bugetul de stat se estimează că aceasta se va situa la 40,56 milioane lei. Pentru celelalte de pe traseul tronsonului 5 al viitoarei autostrăzi (Budeasa, Curtea de Argeş, Mălureni şi municipiul Piteşti), în această lună a fost înaintat către Ministerul Transporturilor proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere. Proiectul a fost în consultare publică până pe 22 decembrie, iar pe 23 decembrie a fost trimis către ministerele avizatoare, respectiv  Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei Pentru acest proiect de act normativ este necesară suma de 4,2 milioane lei, pentru un număr de 370 de imobile, în suprafaţă totală de 464.153 metri pătraţi. Cumulat, valoarea despăgubirilor ce va fi plătită pentru tronsonul 5 se ridică la peste 44,7 milioane lei.

Sursele autorizate ale Ministerului Transporturilor au precizat că lucrările la tronsonul 5 ar urma să începă cel târziu pe 1 mai 2021. CNAIR SA a semnat pe 11 mai 2020 contractul „Proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, km 92+600 – km 122+950”, ofertantul câştigător fiind compania italiană Astaldi SpA. Valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei fără TVA, bani care provin din fonduri europene nerambursabile. Durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, dintre care 12 luni perioada de proiectare şi 48 de luni pentru execuţia lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 de luni (10 ani). Traseul acestei secţiuni de autostradă începe în zona localităţii Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeş până la actuala centură a municipiului Piteşti.