Antal Arpad, primarul municipiului, a declarat miercuri, că în acest an va fi extinsă şi reţeaua de supraveghere video. Primarul a arătat avantajele aduse de camerele de supraveghere a spaţiilor publice din Sfântu Gheorghe, în scopul prevenirii infracţionalităţii. Se dorește și achiziționarea de drone.

„Anul acesta dorim să oferim Poliţiei Locale o infrastructură mai adecvată pentru a-şi putea face treaba. Dorim să achiziţionăm bodycam-uri, camere care se pun pe uniformă. Aceste camere protejează atât poliţistul local, cât şi cetăţenii, pentru că interacţiunea dintre poliţist şi cetăţean de foarte multe ori se interpretează ulterior, cine a ridicat vocea, cine cum a vorbit cu celălalt şi aşa mai departe. E foarte bine dacă toată lumea ştie că fiecare poliţist local care este pe stradă are cameră şi aşa putem verifica şi noi activitatea poliţiştilor locali şi cetăţenii ştiu astfel că după aceea nu pot exista discuţii, pentru că se poate verifica concret.

Tot aşa, dorim anul acesta să achiziţionăm una sau mai multe drone performante pentru a putea accesa zone unde dacă mergi cu maşina nu mai prinzi infractorul sau nu mai poţi rezolva problema şi aici mă refer la cei care depun deşeurile ilegal, la cei care ard deşeuri şi aşa mai departe. (…) Evident, vom respecta reglementărilor legale privind protecţia datelor personale şi aşa mai departe, vom parcurge toate aceste etape. Deci, nu mâine vom rezolva această problemă, ci anul acesta. De asemenea, ne dorim să extindem reţeaua de camere de supraveghere în spaţiile publice din municipiul Sfântu Gheorghe. (…) Scopul nostru nu este să urmărim cetăţenii care respectă legea, ci scopul nostru este îi prindem pe infractori, de aceea extindem această reţea de camere video şi e foarte important să spunem şi faptul că foarte multe infracţiuni, respectiv infractori, au fost identificaţi cu ajutorul acestor camere”, a declarat primarul.

Datele înregistrate de camerele de supraveghere sunt șterse automat după 30 de zile

Edilul a adăugat că datele înregistrate de camerele de supraveghere sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile. Doar Poliţia Locală are acces la ele, însă, la cerere, Parchetul sau Poliţia naţională pot intra în posesia lor. Accesul va fi permis numai în vederea identificării persoanelor care au încălcat legea.

Hadnagy Istvan, Şeful Poliţiei Locale, a arătat că la ora actuală în municipiu sunt montate 94 de camere de supraveghere.

„Avem 94 de camere montate în spaţiul public. (…) Noi stocăm aceste imagini timp de 30 de zile, dacă nu sunt solicitate şi nu sunt folosite, după 30 de zile se şterg automat, adică se rescrie memoria, practic, fără intervenţia nimănui .(…) „, a declarat şeful Poliţiei Locale.

Acesta a mai menţionat că Poliţia Locală doreşte să achiziţioneze 15 BodyCam pentru angajaţii care vor ieşi pe teren, precizând că la ora actuală nu există nici un astfel de aparat în dotarea instituţiei.