La Tg. Mureș, oamenii s-au speriat de emisiile degajate de instalațiile de la Azomureș.

În scurtă vreme, Combinatul Chimic Azomureș a transmis un comunicat pe Facebook:

„Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță. Vom reveni cu detalii. O întrerupere neașteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranță a instalaților de pe platforma Azomureș. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațiile de producere a acidului azotic. Menționăm ca nu există pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală. Autoritățile cu atribuții în domeniu au fost anunțate.”

În județul Cluj avaria a fost remediată în zonele intens locuite și se lucrează pentru remediarea sistemelor mai izolate.

„A fost o cădere de tensiune în județele din Nord-Vestul României de la Transelectrica”, a declarat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Potrivit publicației „Ora de Sibiu”, aproape tot județeul Sibiu a rămas fără energie electrică. Un reprezentant al companiei de furnizare Electrica a spus că sursa avariei este Transelectrica, compania de transport a energiei electrice:

„Este vorba despre o problemă pe mai multe județe. Colegii de la TransElectrica sunt în manevre, în analize. E vorba de sistemul energetic național, e o problemă tehnică delicată. Ei fac tot posibilul să o rezolve. Noi de partea noastră la nivel de tensiune de 110V nu avem ce să facem”, a declarat Florin Benga, director Electrica Sibiu.

Ce este Transelectrica ?

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice este operatorul de transport și de sistem din România cu un rol-cheie pe piața de energie electrică din România. Ea administrează și operează sistemul electric de transport și asigură schimburile de electricitate între țările Europei Centrale și de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică). CNTEE Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței și asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).

În urma avariilor în lanț, compania a transmis un anunț pe Facebook:

„Vineri, 7 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării.

Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45.

Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.”