Salvamontiștii din Alba au emis  un avertisment  de avalanță de nivelul 4 în munții Șureanu-Parâng. Turiștii sunt rugați să nu se aventureze în afara pârtiilor de schi, ci să se deplaseze doar în zonele amenajate. Stratul de zăpadă nu este stabilizat, iar depunerile de zăpadă peste o crustă înghețată sunt considerabile.

Sunt semnalate cornișe și transport însemnat de zăpadă pe văile zonei vârfului Șureanu, pe pantele abrupte din sud, est și nord.

Conform meteoromania.ro, declanșarea avalanșelor de nivel 4 poate fi probabilă printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. Sunt așteptate, în marea majoritate a cazurilor, declanșări spontane de avalanșe de dimensiuni medii și adesea chiar mari.

Domeniul schiabil Șureanu, luat cu asalt de turiști

Sute de oameni au luat cu asalt, încă de sâmbătă dimineață, domeniul schiabil Șureanu. Coada pentru telescaun se întindea pe câteva sute de metri, iar cei prezenți nu au respectat distanțarea fizică.

Condițiile meteo favorabile pentru schi și snowbord i-a determinat pe iubitorii sporturilor de iarnă să ia cu asalt domeniul schiabil. Pe 12 decembrie 2020, Domeniul Schiabil Șureanu și-a deschis porțile pentru turiști.

În ciuda pandemiei de coronavirus, administratorii pârtiilor de schi au fost plăcut surprinși de numărul mare de turiști ce au optat să-și petreacă weekend-ul în stațiunile montane. Gradul de ocupare din hoteluri a fost , evident, mai scăzut față de anul trecut.  Restricțiilor impuse de autorități în vederea combaterii noului coronavirus au fost motivul principal.

Rezervările la cele mai importante stațiuni montane din țara noastră, în mare  lor majoritate, au fost de tip last minute, iar prețurile au fost cu mult mai scăzute față de anii trecuți.

Și la Domeniul schiabil de la Păltiniș a nins la peste 1.400 de metri altitudine, iar la telescaun ori teleschi nu s-a așteptat mai mult de 15 minute. De asemenea, pârtiile de la Păltiniș sunt deschise și în timpul săptămânii, iar în zilele geroase funcționează tunurile de zăpadă artificială.