Paul Anghel, directorul general al ANPC,  a transmis câteva recomandări pentru consumatori.

Prin urmare, când vedem la rafturi anunțuri cu reduceri în procente sau valoare absolută, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt exprimate clar și fac referire la un produs anume sau la o gamă de produse. Mențiunile de genul reduceri de 50% la toate produsele sunt considerate neconforme de către comisarii ANPC.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice: fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat, fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menționarea procentului de reducere a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preț redus (șoldare, lichidare, promoționale), transmite Paul Anghel.

Cum verifici corect campaniile promoționale

Reprezentanții ANPC explică și cum putem verifica desfășurarea campaniilor promoționale, astfel încât să nu scoatem mai mulți bani din portofel, lasându-ne duși în eroare de anunțurile neclare.

La achiziționarea pachetelor promoționale de tipul „3 la preț de 2”, trebuie să verificați prețul individual al produselor, care trebuie să existe în mod obligatoriu la vânzare, pentru a-l putea compară cu prețul pachetului promoțional.
Solicitați informații suplimentare atunci când aveți nelămuriri privind orice campanie publicitară făcută prin orice mijloace (în cadrul magazinului, prin afișe sau pliante, prin anunțuri pe site etc)
”  spune  directorul ANPC

Recomandările reprezentanților ANPC vin în urma controalelor efectuate. Cele mai multe dintre nereguli se referă la neexprimarea corectă a reducerii sau la prezența afișului de reducere, deși în realitate nu mai exista nicio campanie promoțională.

În ceea ce privește comercializarea produselor cosmetice, supuse și acestea la reduceri, consumatorii trebuie să verifice, în primul rând, dacă au termenul de valabilitate trecut pe etichetă și dacă ingredientele din compoziție sunt nocive.

Comisarii ANPC subliniază că aceste produse ar trebui cumpărate doar din magazinele de specialitate, care au și dotările necesare de depozitare.