Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că s-a discutat în coaliţia de guvernare ca propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului să fie o persoană neînregimentată politic.

„A fost o discuţie la nivelul coaliţiei. (…) Ideea e să susţinem un candidat la funcţia de Avocat al Poporului care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului, evident, să aibă studii juridice solide. O să discutăm mai multe propuneri, că e normal. Când vom avea o soluţie, o vom decide şi o vom anunţa public. Vrem să fie o persoană care să nu aibă o ştampilă de partid”, a spus Orban la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce i se reproşează actualului Avocat al Poporului, Orban a spus că acesta a încălcat articole din Constituţie. Renatei Weber, Avocat al Poporului, pe care coaliţia vrea să o revoce din funcţie,I se reproșează foarte multe acțiuni.

Acest Avocat al Poporului „a pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor”

„De exemplu, , că a considerat spitalele şi cadrele medicale centre de detenţie. Vreţi să vă mai spun de mulţimea de acţiuni, după părerea mea, care au ieşit din cadrul constituţional şi legal? De altfel, solicitarea se va discuta în cadrul Comisiilor juridice reunite şi acolo (…) o să existe o argumentaţie suplimentară faţă de argumentaţia conţinută în solicitarea de revocare”, a detaliat președintele liberalilor.

 Renate Weber, a declarat, într-un interviu, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc. A precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul ”mai multe aspecte

”Pe mine nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt motivele de nemulţumire, care sunt reproşurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înţeleg că urmează în perioada următoare o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza. Iarăşi, nu ştiu ce vor analiza şi vor face un raport”, a declarat, Renate Weber