Avocatul Poporului spune că  impactul juridic este covârșitor. Mai exact, legea prevede că pentru a intra în vigoare un act normativ, cum sunt restricțiile impuse de pandemie, este necesar ca acesta să fie publicat în MO, pentru a fi cunoscut publicului larg.

La baza acestei obligații stă principiul juridic nimeni nu poate invoca necunoașterea legii.

„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede solicitarea postată,  se arată în solictarea Avocatului Poporului

Avocatul Poporului dă totul peste cap. Hotărârile privind restricțiile ar putea fi anulate

De altfel, mai mulși avocați din țară au sesizat acest lucru și au spus că instanțele pot admite anularea măsurilor dispuse de CNSU.

Interes în promovarea unor asemenea acțiuni ar avea cei afectați direct: comercianți, antreprenori,

Avocatul Poporului susține că hotărârile adoptate de CNSU de la începutul anului şi până în prezent, având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ.

Renate Weber a precizat că s-a sesizat din oficiu în acest caz. Totuși, după un an de zile de la declanșarea stării de urgență, autosesizarea este târzie.

La acest moment, coaliția de guvernare(PNL-USR Plus, UDMR) au făcut demersuri pentru revocarea din funcție a Renatei Weber.

Liderii coaliției o acuză de partizanat politic și laude la adresa PSD. Coaliția îl vrea pe Augustin Zăgrean la conducerea Avocatului Poporului.