Actualul Guvern nu o mai vrea în această funcție și o acuză de partizanat politic.

Renatei Weber i se reproșează că acționat nepotrivit în timpul stării de urgență și a îngreunat măsurile de prevenire a pandemiei de Covid.

Mai exact, coaliția PNL-USR PLUS- UDMR o acuză că acționează juridic în favoarea intereselor PSD.

Aceasta a fost numită în 2019, de către ALDE, având și susținerea liderilor social-democrați.

Renate Weber, la un pas de a-și pierde funcția

Deputatul PNL de Alba- Iulia, Florin Roman, a explicat care este procedura de revocare.

Se convoacă cele două comisii juridice de către Birourile permanente reunite şi se dă un vot pe cererea de revocare pe care deja am înaintat-o, ca deputat liberal. Se respinge raportul de activitate. Apoi, în aceeaşi zi, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului convoacă plenul reunit şi se votează raportul de revocare a lui Renate Weber! Simplu ca bună ziua, dar se pare că unii vor să orbecăim prin ceaţă, iar prima ocazie ar fi săptămâna viitoare. Am depus, în scris, solicitarea de a se vota cererea de revocare a Avocatului Poporului, a menționat Florin Roman.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că raporul întocmit de Avocatul Poportului ar trebui respins.

Avocatul Poporului– De ce este importantă această instituție

În fapt, funcția este crucială pentru interesul cetățenilor. Apără drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor în relațiile cu instituțiile publice.

Concret, inițiază petiții, se interesează de stadiul acestora, formulează puncte de vedere la cererea Curții Constituționale.

Principala preocupare ar trebui să fie respectarea drepturilor și obligațiilor în raport cu instițuțiilor publice.

Coaliția de guvernare susține că noul Avocat al Poporului ar trebui să fie un profesionist, nu un om politic, ca Renate Weber.

Aceasta susține că poate ataca la CEDO decizia de a fi schimbată.

Însă, ca acest lucru să se întâmple ar trebui schimbată întreaga procedură de numire, respectiv de revocare a Avocatului Poporului.