Acum 167 de ani, Avram Iancu avea să devină un erou național al românilor din Ardeal. Moții îl alegeau pe moț drept conducător  al trupelor de la Blaj.

Eroul național s-a născut în satul Vidra de Sus ( Avram Iancu astăzi) în anul 1824. Bunicul lui era preot ortodox și a participat la răscoala lui Horia, din 1784. Tatăl lui era iobag, dar a primit funcția administrativă de pădurar, fiind angajat al autorităților. Avram Iancu a absolvit Facultatea de Drept din Cluj.

Când trâmbița revoluției a ajuns și în Ardeal în martie 1848, tinerii maghiari din Târgu Mureș au organizat o manifestație în sprijinul revoluției. La aceste manifestații a participat și tânărul Avram Iancu.

Cei prezenți la manifestație i-au trimis un memoriu împăratului prin care se cereau drepturi pentru națiunea maghiară. Totodată, românii semnează memoriul și speră ca drepturile ungurilor vor fi însoțite și de drepturile românilor.

Revoluția din Ungaria s-a transmis și la cei din Ardeal

Românii ardeleni au cerut să fie asigurate tuturor națiunilor de limbă felurită din Transilvania și Ungaria egalitatea de șansă, să fie eliberați din iobăgie. Alexandru Papiu a precizat în manifestul semnat că ,, țăranii au plătit destul. Chiar prea mult, timp de mai multe secole, de când nobilii le uzurpă nu numai drepturile civile, ci și pe cele sacre umane”.

La scurt timp, maghiarii din Transilvania au declarat că vreau unirea cu ,,patria soră” și au cerut alipirea Ardealului la Ungaria. Din aceste considerente, românii se separă de unguri și au început să elaboreze revendicările proprii.

Datorită talentului său oratoric, Avram Iancu pornește din sat în sat și îi cheamă pe iobagi la revoluție. Autoritățile îl consideră agitator și încearcă să-l aresteze, dar tentativa eșuează.

Avram Iancu adresează un apel tuturor românilor, la Blaj, prin care cere să fie uniți și să recunoască națiunea română:

„Cereți vârtos să se șteargă iobăgia. Pentru că, lucrând pe nimica de vreo zece sute de ani în brazdele domnilor, ați plătit și de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de pe o zi pe alta. Cu atât mai mult că l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri.

Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând fără sfială ungurilor că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română și până ce nu va fi reprezentată în dietă, pentru a putea judeca în ce chip și sub ce condiții să se unească cu Țara Ungurească”, relatează timpul.md.

Avram Iancu: Voi sunteți poporul

Dacă la prima întâlnire de la Blaj au fost prezenți 2.000 de oameni, la a doua întâlnire s-au adunat 10.000 de oameni, organizați ca o armată. El i-a adunat sub deviza ,,Voi sunteți poporul”.

Pe 29 mai 1848, guvernul Transilvaniei a decis unirea Ardealului cu Ungaria, fără să discute memoriul românilor. Avram Iancu le-a cerut moților să se înarmeze, dar să rămână liniștiți și să nu atace pe nimeni.

Pe 2 septembrie 1848, Avram Iancu, în fruntea a 6.000 de moți, a sosit la a treia Adunarea Națională de la Blaj. La întâlnire au fost prezenți aproape 60.000 de români. Ei au respins unirea Ardealului cu Transilvania.

Avram Iancu a înființat în Țara Moților Legiunea Auraria Gemina, pe care o conduce în calitate de prefect. Legiunea avea tabere de instrucţie la Câmpeni, Bistra, Bucium și Măgina.

Românii s-au luptat în Transilvania, alături de soldații austrieci, împotriva ungurilor. Pe 14 iulie 1849, Nicolae Bălcescu a încercat să-l convingă pe Avram Iancu să facă o înțelegere cu maghiarii și să treacă de partea lor. După înfrângerea armatei ungurești, la 8 martie 1850, împăratul Franz Josef l-a primit onorabil pe Avram Iancu la Viena. Dar nu le-a acordat românilor ardeleni drepturile cerute.

Când împăratul Franz Josef a vrut să-l decoreze pe Avram Iancu la Alba Iulia, el a refuzat să se prezinte.

În semn de protest față de autoritățile maghiare, Avram Iancu nu s-a prezentat nici pe Muntele Găina pentru a se întâlni cu împăratul.

Pe 10 septembrie 1872, Avram Iancu a murit și înmormântat cu funeralii naționale la 13 septembrie, la Țebea, lângă Goronul lui Horea. La înmormântare au asistat peste 4000 de români.

În prezent, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou al românilor din Transilvania