Localnica nu s-a pierdut, totuși, cu firea, l-a luat acasă, l-a spălat   și  l-a hrănit.

Poliția a fost anunțată de urgență și a început deja să-i caute familia care l-a lăsat acoperit într-o cârpă, lipsit de orice apărare.

Nou-născutul este în prezent la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, unde primește îngrijiri pe secția de pediatrie.

Oamenii legii susțin că a fost abandonat luni seara, în jurul orei 21.00, iar norocul micuțului a fost că femeia a auzit plânsetele lui, când voia să arunce gunoiul.

S-a întocmit dosar penal pentru aplicarea de rele tratamente minorului, iar în funcție de cercetări, fapta părinților se poate agrava, au menționat reprezentanții Poliției din Baia Mare.

Caz tras la indigo

Situația din Baia Mare este asemănătoare cu cea din București, care s-a înregistrat în preajma Crăciunului.

Atunci, o altă femeie găsea un bebeluș abandonat într-o pungă, pe strada Fizicienilor din București, Sectorul 3.

Din fericire, copilul era în viață și a fost transportat la spitalul Marie Curie.

Ancheta din acest caz continuă la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Din 2014, în Codul Penal al României a fost introdusă o infracțiune care se numește vătămarea sau uciderea nou-născutului de către mamă, aflată în stare de tulburare psihică.

Aceasta se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, în funcție de gravitatea faptei, iar tulburarea psihică reprezintă doar o circumstanță personală.

Polițiștii nu exclud ca mamele copiilor abandonați să fie minore.

Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul copiilor abandonați, fie în stradă, fie în spitale.

Alături de organizații nonguvernamentale desfășoară, periodic, campanii de strângere de fonduri pentru susținerea acestora, dar și pentru prevenirea acestor cazuri.

Copiii primesc vizite de la voluntari, apoi sunt dați în plasament sau spre adopție.

Cu toate acestea, principalul obiectiv al statului rămâne integrarea copilului în familia naturală.