Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Ionela Cozma, a oferit o informație despre o acțiune a instituției. Poliţiştii băimăreni de investigaţii criminale au reuşit destructurarea unei reţele infracţionale bănuite de falsificarea şi distribuirea unor certificate medicale false. Acestea atestau un rezultat negativ la testarea COVID-19.

Potrivit Ionelei Cozma, în cursul lunii ianuarie, ca urmare a unor informații poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare, au aflat de existența adeverințe false. Astfel mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană îşi procură adeverinţe false de teste  negative COVID (PCR). Polițiștii au aflat că falsurile se puteau procura cu 200 de lei.

Au fost informați și polițiștii de frontieră pentru continuarea cercetărilor. Astfel, stiind ce să caute, colegii de la Poliția de Frontieră au găsit curând certificate false.

Redăm textul integral al comunicatului Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş:

Reținuți pentru fals material în înscrisuri oficiale

„Polițiștii băimăreni de investigații criminale au reușit destructurarea unei rețele infracționale bănuite de falsificarea și distribuirea unor certificate medicale false, care atestă un rezultat negativ la testarea COVID-19.

În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ.

Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid,  contra sumei de aproximativ 200 de lei.

Totodată, cu sprijinul lucrătorilor de frontieră, într-un punct de trecere al frontierei, asupra persoanelor aflate într-un autoturism, au fost descoperite înscrisuri din categoria celor menționate.

S-a dispus reținerea a doi suspecți, ulterior, fiind pusă în mișcare acțiunea penală față de aceștia. Față de unul dintre ei, s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Polițiștii continuă activitățile informativ-operative și de cercetare, în scopul identificării tuturor persoanelor implicate și tragerii lor la răspundere penală. ”