Băiatul în vârstă de 11 ani, depistat pozitiv la ultima testare, a fost transferat şi internat, împreună cu mama lui, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc – spital suport COVID.

„Am scos din comunitate copilul şi pe mama sa, nu pentru că ar fi manifestat vreo simptomatologie gravă, dimpotrivă, este asimptomatic, ci pentru a reduce la minimum posibil riscul contaminării celorlalţi membri. De altfel, după rezultatele negative ale mai multor testări, se presupune că majoritatea comunităţii a trecut deja prin boală şi este imună la noul coronavirus, dar se poate întâmpla ca unii dintre membrii acesteia să nu dezvolte imunitate. Nu este exclus şi ca băiatul să se fi infectat în afara comunităţii, fiindcă după incendiul de la începutul lunii ianuarie, de când locuiesc temporar la Sala Sporturilor, toţi membrii comunităţii s-au plimbat prin oraş şi nu prea poartă masca – deşi Primăria le-a pus la dispoziţie tot ce au nevoie – nici afară, nici înăuntru”, a precizat dr. Tar Gyӧngyi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Comunitatea romă găzduită la Sala Sporturilor este în carantină, timp de 14 zile, după ce un băiatul a fost depistat pozitiv la noul coronavirus la ultima testare de rutină, efectuată cu caracter preventiv.

„Intră acolo numai educatorii şi îngrijitorii, care se echipează corespunzător, li se aduce hrană de trei ori pe zi, asistentele comunitare şi medicii le verifică ori de câte ori este nevoie starea de sănătate. Nu ne bucură acest fapt, pentru că nu este uşor de tratat o comunitate atât de mare şi mai ales de ţinut în carantină timp de 14 zile. Vorbim despre o comunitate obişnuită cu libertatea, care trăieşte în aer liber şi asta mă îngrijorează puţin.

Este un focar mare, şi nu numai în cazul infectării cu noul coronavirus, ci şi în cazul altor boli transmisibile. Riscul de transmitere într-un spaţiu închis, chiar dacă el este foarte mare şi aerat, este mult mai mare în cazul unei comunităţile închise, care convieţuieşte atât de apropiat, pe o perioadă atât de lungă. Şi cu cât perioada este mai lungă, cu atât mai mult creşte riscul contaminării. Noi supraveghem permanent această comunitate” a declarat, dr. Tar Gyӧngyi.

Primăria Miercurea Ciuc caută în continuare soluţii pentru rezolvarea situaţiei locative a comunităţii de romi, rămasă fără locuinţe în urma incendiului din 8 ianuarie. Din păcate sezonul rece şi lipsa banilor îngreunează considerabil acest demers. O parte din comunitatea de romi de la Şumuleu a plecat iar  unii s-au cazat la rude. 126 de persoane care trăiesc în continuare la Sala Sporturilor iar autorităţile nu au la îndemână prea multe modalităţi de a ieşi din impas.

De câteva zile, primăria a început recompartimentarea Sălii de Sport, astfel încât fiecare familie de romi să aibă propria încăpere. Vestiarele din partea stângă a parterului au fost transformate în locuinţe destinate familiilor cu copii mici. Se dezinfectează periodic și se respectă regulile de protecție. S-a amenajat o zonă ca spaţiu pentru ieşirea în aer liber.