În urma cercetărilor efectuate în cadrul unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și trafic cu substanțe toxice, poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au reușit să documenteze activitatea infracțională a unui bărbat în vârstă de 30 de ani (deținător legal al unor detectoare de metale) și să recupereze o parte din obiectele pe care acesta le deținea ilegal, în urma desfășurării unor activităţi de braconaj arheologic în zone protejate din județul Hunedoara și din alte localități din țară.

Se pare că bărbatul efectua detecții și săpături neautorizare în scopul localizării și ulterior al sustragerii și valorificării. Acesta vindea pe piața neagră monede antice, brățări, obiecte de podoabă și alte antichități din perioada romană și epoca bronzului.Obiectele făceau parte din tezaure arheologice sustrase din situri arheologice aparținând Patrimoniului Cultural Național.

Cu ocazia activităților desfășurate în cauză, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Alba-Iulia, polițiștii hunedoreni au reușit să recupereze de la bărbat mai multe antichități a face parte din Patrimoniul Cultural Național mobil (vechimea și perioada din care provin obiectele urmează să fie stabilite ulterior cu ocazia expertizării acestora). Tot cu ocazia perchezițiilor, polițiştii au reușit și recuperarea a 3 kg de mercur.

Cu ocazia cercetărilor s-au mai găsit antichități

S-a stabilit că în aceste activități infracționale, alături de suspect, s-au mai implicat și alte persoane din anturajul său. Astfel, în dimineața zilei de 20.02.2021, s-a organizat o acțiune de amploare la care au participat peste 30 de polițiști. Au fost membri ai Poliției Municipiului Hunedoara, ai Secției de Poliție Rurală Hunedoara, ai Serviciului Investigații Criminale, ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Toxice și ai Poliției Municipiului Brad.

Poliţiştii au efectuat 8 percheziții domiciliare, pe raza mai mult localități din judeţul Hunedoara, la locuinţele a 4 persoane, printre care și cele ale bărbatului de 30 de ani. În urma perchezițiilor efectuate, la locuința unui bărbat din comuna Vălișoara au fost ridicate mai multe obiecte obținute în urma unor săpături și detecții ilegale în situri arheologice (monede, vârf de săgeată, inele metalice, verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Național Cultural, motiv pentru care vor fi expertizate), precum și un pistol cu bile de cauciuc, a cărui autorizație de deținere era expirată și 72 petarde emițătoare de sunet, obiecte care, de asemenea, au fost ridicate pentru cercetări. De la locuințele bărbatului de 30 de ani, situate în localitățile Deva și Vălișoara, au fost ridicate alte obiecte susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Bărbatul  a fost reținut pentru o perioadă de 24 ore și depus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Poliției Municipiului Deva.