Potrivit Inspectoratului de Polție al Județului Maramureș, sâmbătă, la ora 9:00, polițiștii din Cavnic au fost anunțați de către o familie despre faptul că un bărbat în vârstă de 69 de ani, domiciliat în oraș, a plecat vineri de la domiciliul său și nu a revenit.

Polițiștii, sprijiniți de jandarmii din cadrul Postului Montan Cavnic, au demarat de urgență căutarea celui dispărut și, după aproximativ o jumătate de oră, l-au găsit pe bărbat în albia râului Cavnic, din păcate fără semne vitale.

Pompierii militari din localitate și criminaliștii din cadrul IPJ Maramureș au fost solicitați să intervină după ce cadavrul unui bărbat a fost zărit în pârâul Cavnic. După ce cadavrul a fost scos din apă, criminaliștii au prelevat probe pentru a stabili dacă sunt suspiciuni de vreo eventuală infracțiune în acest caz.

Până în acest moment nu există suspiciuni în acest sens. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurărule decesului.

Din câte se știe, bărbatul este un fost lider al Sindicatului Minei Cavnic și fratele fostului comandant al IPJ Maramureș, Ioan Isac.

Decedatul a fost printre minerii care s-au revoltat în 2007 la încercarea companiei REMIN de a-l revoca politic din funcție pe directorul minei Cavnic. Circa 100 de mineri au blocat schimbarea din funcție a directorului, prin refuzul de a mai intra în subteran. Perspectiva unui dezastru ecologic în subteran a oprit punerea în aplicare a deciziei de la centrul REMIN. Minerii au anunțat că nu intră în subteran pâna la anularea deciziei de demitere a directorului. Așadar, minerii nu au coborât în schimbul I, iar schimbul II a intrat cu o întârziere de două ore. În acest timp, în subteran apele s-au acumulat și ar fi inundat orizontul, dacă cele patru stații de pompare ar fi staționat in continuare.

Conducerea REMIN a încheiat un protocol cu sindicaliștii, prin care minerii se angajau să scoată apele din subteran și să întrețină iazul de la Plopiș. La rândul său, directorul REMIN s-a angajat să renunțe la deciziile de schimbare-numire de directori la Mina Cavnic.

Mina Cavnic s-a închis cu 13 ani în urmă, dar mulți dintre foștii mineri au diferite afecțiuni grave din cauza muncii în galerii, cum este, de pildă, silicoza.