Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a anunțat că de luni, granițele vor fi deschise pentru călătoriile neesențiale. Reamintim că de la sfârșitul lunii ianuarie, trecerea frontierei pentru turism sau orice scop neesențial a fost interzisă pentru oprirea răspândirii noului coronavirus.

,,Interdicţia călătoriilor în UE, care a fost criticată de Comisia Europeană, va fi ‘ridicată duminică seara’, termenul limită din ordinul ministerial care o instituise.

Totuşi, călătoriile neesenţiale în Uniunea Europeană vor rămâne ‘nerecomandate’, a spus liderul flamand, relatează Agerpres.

Belgia, prima țară ce acceptă și călătoriile neesențiale

Totodată, în ceea ce privește deplasările în afara Uniunii Europene, rămân în vigoare toate regulile impuse de până acum. De asemenea, tot pe 19 aprilie se vor relua cursurile școlare după vacanța de Paște. Guvernul a dorit, prin măsurile luate, să evite deplasările populație peste hotare în vederea protejării împotriva COVID-19.

,,De luni, călătoriile în UE vor fi posibile, însă la revenire vor exista reguli ‘foarte stricte. La revenirea dintr-o ‘zonă roşie’, vor rămâne obligatorii intrarea în carantină – verificată, la nevoie, prin controale ale poliţiei – şi teste PCR în prima şi a şaptea zi de izolare, a precizat De Croo.

Cum valul trei a lovit puternic în aproape toate țările din Uniunea Europeană, pentru  o revenire treptată la normalitate e nevoie ca și oamenii să înceapă să circule liberi din nou. Didier Reynders, comisar european, a precizat că ,,menținerea respectării liberei circulații în interiorul UE e crucială”.

Interdicția de intrare și ieșire din Belgia a fost adoptă printr-un ordin ministerial. El a fost prelungit în repetate rânduri, la fel ca majoritatea restricțiilor impuse la nivelul țării. Totodată, interdicțiile nu se refereau la lucrătorii transfrontalieri, nici la deplasările imperioase din motive familiale sau profesionale.

Companiile aeriene, precum și agențiile de voiaj au așteptat ridicarea acestor sancțiuni deoarece au fost puternic afectate de pandemia de coronavirus. Din 19 aprilie, în Belgia, granițele vor fi deschise și pentru călătoriile neesențiale.