Comisia Europeană a propus marţi obiective exprimate în cifre pentru a accelera vaccinarea în statele membre, din care unele sunt în întârziere

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 19 ianuarie 2021 – Comisia Europeană a propus marţi obiective exprimate în cifre în statele membre, dintre care unele sunt în întârziere. Cu două zile înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern prin videoconferinţă, ea propune ca fiecare din cei 27 să reuşească „până în martie” un procent de vaccinaţi de cel puţin 80% din populaţia de peste 80 de ani, ca şi în rândurile profesioniştilor din sănătate.

Până vara viitoare, ea cere ca fiecare stat membru să fi vaccinat cel puţin 70% din populaţia sa adultă. Acest obiectiv de 70% din populaţie vaccinată contra Covid-19 se consideră în general că permite să se obţină imunitatea colectivă.

Împreună cu statele membre şi cu Agenţia europeană a medicamentelor (EMA), Comisia se angajează de asemenea să acţioneze pe lângă fabricanţii de vaccinuri ca aceştia să-şi crească la maximum capacităţile de producţie.

Ea cere de asemenea statelor membre o decizie înainte de sfârşitul lunii privind o abordare comună pentru certificatele de vaccinare, pentru ca acestea să fie repede utilizabile în sistemele de sănătate în cadrul şi în afara UE.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR

REUTERS: UE dă startul dezbaterii privind pașapoartele de vaccinare
pentru călătorii

REUTERS (Marea Britanie), 19 ianuarie 2021 – Țările Uniunii Europene au iniţiat luni o dezbatere axată pe întrebarea dacă persoanele care au primit un vaccin anti-COVID-19 ar trebui să aibă mai multă libertate de călătorie în vară decât cele care nu sunt imunizate. Miniștrii pentru afaceri europene din cele 27 de țări ale UE au ținut o conferință video, pentru a discuta despre o mai bună coordonare pentru derularea campaniilor de vaccinare, un subiect care va fi preluat de liderii UE care se vor întâlni online joi.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a lansat ideea, săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, a unui certificat de vaccinare la nivelul UE, pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere, care au fost afectate de pandemie. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat duminică că persoanele vaccinate ar trebui să poată reveni mai repede în restaurante și cinematografe, deși alți miniștri i-au criticat opinia.

Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că este important să subliniem că vaccinarea este voluntară – unii oameni nu au putut sau nu au voie să primească un vaccin. Sefcovic a declarat într-o conferință de presă, după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturile limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care abordăm călătoriile… s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el. Michael Roth, reprezentând Germania, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite în continuare coronavirusul altora.

Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună.

Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date, din această săptămână, cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țări. Sefcovic a spus că țările UE trebuie sincronizate în mare măsură, pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței sale unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.

Multe țări din UE declară că primesc provizii mai mici decât erau așteptate de vaccinuri anti-COVID-19 și se plâng de incertitudine cu privire la livrările viitoare, au declarat oficialii UE pentru Reuters.

Autor: Philip Blenkinsop

LA LIBRE BELGIQUE: Din grijă pentru transparenţă, deputaţii europeni
vor putea consulta contractul UE cu BioNtTech/Pfizer

Firmele BioNTech şi Pfizer au acceptat cererile Comisiei Europene de a face contractul cu ea disponibil să fie citit de eurodeputaţi, a anunţat marţi în Parlamentul European comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 19 ianuarie 2021- Dezbaterea privind lipsa de transparenţă a acordurilor încheiate între UE şi societăţile farmaceutice pentru rezervarea a miliarde de doze de vaccinuri candidate contra coronavirusului pentru cele 27 de state membre a animat şedinţa plenară în cursul dimineţii. Europenii insistă de o vreme asupra importanţei accesului la informaţii esenţiale din aceste contracte încheiate de Comisie în colaborare cu cei 27: preţurile, clauzele de responsabilitate în caz de probleme, livrările trimestriale la care s-au angajat firmele, drepturile de proprietate intelectuală etc. Comisia a încheiat contracte de achiziţie anticipate de vaccinuri, un fel de „precomandă” în numele statelor membre, cu 6 companii (sau duo-uri) şi negociază în continuare cu altele. Dar aceste contracte sunt confidenţiale.

La insistenţa aleşilor, compania germană CureVac a acceptat săptămâna trecută să pună la dispoziţia lor, într-o sală de lectură, contractul său cu Comisia. Este prima societate care o face, dar ea ar trebui urmată de duo-ul BioNTech-Pfizer, dezvoltatorul primului vaccin autorizat în UE, potrivit spuselor comisarului Kyriakides.

Ea nu a precizat dacă contractul va fi vizibil în integralitatea sa. Or, în documentul CureVac, numeroase pasaje esenţiale sunt barate cu negru, ceea ce mai mulţi eurodeputaţi au criticat cu virulenţă.

”Nu există Argumente care să poată justifica lipsa de transparență”, a spus Dacian Cioloș

„Nu există argumente care să poată justifica lipsa de transparenţă. Aceste achiziţii sunt plătite din bani publici”, a lansat Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew (centrist, liberal) din Parlament.

Belgianul Marc Botenga (PTB, stânga) a fost aplaudat când a felicitat ironic Comisia pentru că a „lăsat compania să decidă ce pot citi deputaţii”. „Aţi privatizat transparenţa, trebuia s-o faceţi”, a punctat el, acuzâd executivul european că se pleacă în faţa lobby-urilor farma. În mare parte „din fonduri publice s-au plătit cercetarea&dezvoltarea, care au plătit capacităţile de producţie”, a susţinut el.

„Această opacitate este o insultă la adresa democraţiei”, a estimat la rândul lui Philippe Lamberts, copreşedinte al grupului Verzii/ALE. El a amintit că legitimitatea decidenţilor este dată de delegarea din partea cetăţenilor, a căror adunare reprezentativă este Parlamentul. „În afara preţurilor, este crucial să se ştie cine va fi răspunzător în caz de efect negativ sau de probleme provocate de vaccinuri, laboratoarele sau autorităţile publice? „Nu ştim nimic despre asta”.

Comisarul Kyriakides a susţinut că executivul european este „100% pentru transparenţă”, dar nu poate dezvălui informaţii confidențiale din contracte fără acordul companiei respective. Cât despre răspundere, „în autorizarea condiţionată de punere pe piaţă, ea este în sarcina deţinătorilor şi producătorilor”, a adăugat ea.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR