Astfel,în județul Bihor, a fost inaugurat un nou traseu de via ferrata, în Cheile Cuților, din comuna Roșia.

Acesta este al șaselea care va face legătura directă în Pădurea Craiului și va fi deschis în primul

„Din ţară, noi avem cam jumătate din numărul de trasee via ferrata. Cea mai mare densitate se află în Bihor, iar în judeţ, din cele şase, majoritatea, adică cinci, sunt în Pădurea Craiului. Acest traseu nou, din Cheile Cuţilor, pe lângă faptul că este spectaculos, are un pod indian care trece de pe un versant pe altul, este deosebit prin faptul că la realizarea lui au contribuit, în vreme de pandemie, foarte mulţi actori, atât din turism, cât şi din administraţii, voluntari, salvamontişti. A fost o muncă de echipă extraordinară”, a precizat, pentru Agerpres, Paul Iacobaș, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Bihor. Acces mai rapid în Pădurea Craiului

Pădurea Craiului este una dintre puținele destinații eco din țară.

Traseul de via ferrata are o lungime de 270 de kilometri. Parcurgerea acestuia se va face obligatoriu cu echipament de protecție. Minorii sub vârsta de 16 ani pot să-l parcurgă, doar dacă sunt însoțiți de adulți.

„Nu este doar o potecă pe care să te plimbi. Implică şi un efort considerabil şi un anume risc. Scopul nostru a fost să creăm o atracţie suplimentară pentru cei care vin în zona Roşia, astfel încât turiştii să rămână cât mai mult în zonă şi să crească şi beneficiile pe care le obţin localnicii de pe urma turiştilor”, a precizat Iacobaş, pentru sursa citată.

Valoarea ivestiției este de 12 000 de euro. De traseu s-a ocupat Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor,

Destinaţia Pădurea Craiului este finanţată prin Programului „Green Entrepreneurship” – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România, un program al Romanian – American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat, potrivit Agerpres.