Anchetă ”in rem”: două persoane au fost găsite decedate într-o baltă de sânge

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor încearcă să facă lumină în cazul a două decese sângeroase care au șocat comunitatea din satul Vaida, comuna Roşiori, județul Bihor. O femeie în vârstă de 60 ani şi un bărbat de 73 ani au fost găsiţi decedați în locuinţa femeii, ambii cu plăgi imense în jurul gâtului şi cu urme de înţepături pe corp, anchetatorii luând în calcul.două piste: un omor urmat de sinucidere sau o dublă crimă.

Cele două victime au fost găsite în cursul zilei de 18 decembrie 2020, iar ancheta se desfăşoară încă „in rem”, adică fără a fi stabilit un suspect în cauză.
„Trebuie lămurite anumite aspecte, se fac audieri, se mai caută probe”, au declarat, pentru Bihoreanul (ebihoreanul), surse din anchetă, explicând că există două piste luate în calcul: că bărbatul şi-a ucis gazda, apoi şi-a luat viaţa, respectiv că cei doi au fost omorâţi de o a treia persoană.

Localnicii sunt șocați și cred doar în varianta uciderii celor doi de către o a treia persoană care este în libertate

Localnicii sunt încă şocaţi de cele întâmplate. Femeia (Ildiko) se despărţise de fostul ei partener, care locuieşte la Oradea, iar cei doi copii sunt la casele lor. „Veneau în fiecare duminică să o viziteze, în rest nu venea nimeni la ea, doar Laszlo, cel cu care a fost găsită”, a spus un sătean.

Bărbatul locuia singur în localitatea vecină Roşiori. Îl cunoşteau toţi, căci era mai mereu prin sat călare pe bicicletă şi îi mai ajuta pe localnici prin gospodăriile lor. Avea probleme cu băutura, iar soția îl părăsise, dar îl vizita de sărbători.

Rămas singur, Laszlo s-a împrietenit cu Ildiko, la care venea aproape zilnic. „Erau de mult împreună, se mai şi certau, că amândurora le plăcea băutura”, menționează sursa citată.

Ultima vizită

Ultima vizită la Ildiko le-a fost fatală amândorura. „Şi-a lăsat bicicleta în faţa porţii, şi după 3 zile era tot acolo”, a explicat un sătean.

Soția lui Laszlo a sunat la poliție deoarece acesta lipsea de acasă de trei zile. Polițiștii au găsit bicicleta lui Laszlo în fața porții doamnei Ildiko și în casă i-a găsit pe amândoi decedați într-o baltă de sânge.

„Erau dezbrăcaţi, în pielea goală, cu gâtul tăiat şi multe înţepături. Aşa i-a găsit, după care a sunat la Poliţie”, declară sătenii. Unele detalii indică spre două crime săvârșite identic într-un mod aproape ritualic.

Sătenii nu cred în ipoteza crimei urmată de sinucidere, deși anchetatorii au luat-o din oficiu în calcul. „Vorbim de un bătrân de 73 ani. Poate că a tăiat gâtul femeii, că era micuţă şi slabă că o sufla vântul. Dar să se sinucidă în acelaşi mod, la vârsta lui, nu prea crede lumea”, spune un alt localnic.

Mai degrabă, spun localnicii, cei doi au fost ucişi de o altă persoană, care şi în prezent ar fi în libertate. Mobilul crimei nu are sens însă, cel puțin deocamdată. Victimele n-au fost ucise pentru bani, deoarece erau sărace.”Trebuie să fii bolnav psihic să faci aşa ceva. Şi dacă a făcut-o cu doi oameni, o va mai face”, e convins un sătean.

Ancheta în caz e în plină de desfăşurare. Ieri, echipa de investigatori coordonaţi de fostul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, acum procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost din nou în comuna Roşiori, pentru audieri, oprind inclusiv la Primărie. „În paralel, se aşteaptă rezultatele testelor ADN dispuse pe probele ridicate de la locul crimei. Vom vedea după aceea care dintre piste se conturează”, spun coordonatorii anchetei.