Peste 200 de persoane s-au adunat astăzi, 16 februarie, să protesteze în stradă în Sânmartin, împotriva măsurilor bugetare adoptate și afectează HoReCa. Unul dintre motivele principale pentru care oamenii protestează e eliminarea voucherelor de vacanță.

Demersului s-au alăturat angajați din mai multe complexe private ( Hotel Perla, SC Turism Felix). La protest a participat și Florian Serac, șeful companiei Turism Felix.

Pandemia și Guvernul îngroapă HoReCa

Conform BIHOREANUL, în fața primăriei din Sânmartin, oamenii au început să-și spună nemulțumirile, având cu ei mai multe pancarte cu diferite însemnări: ,, HoReCa Fără Întoarcere” sau ,,HoReCa, capăt de drum”.

Dumitru Fechete, reprezentantul Complexului President, a vorbit despre nevoia unei schimbări rapide a modului în care statul privește angajații din HoReCa. Totodată, el a vorbit și despre reîntroducerea voucherelor de vacanță.

„Am ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate fără consultarea industriei hoteliere. Voucherele de vacanţă ar putea ajuta economia. Eliminarea lor duce la faliment, falimentul generază şomaj. Ar fi fost mai înţelept să dăm aceşti bani pentru menţinerea locurilor de muncă prin vouchere. Nu să-i dăm ca şi ajutoare de şomaj”, a declarat Dumitru Fechete, reprezentantul Complexului President.

Nu vrem decât să fim lăsați să lucrăm

Șeful SC Turism Felix, Florian Serac, a declarat că tot ce-și dorește e să fie lăsat să muncească și că eliminarea voucherelor de vacanță ar fi o decizie ce ar afecta , profund, industria hotelieră.

„Nu vrem decât să fim lăsaţi să lucrăm, cerem să nu se scoată voucherele de vacanţă. Dacă nu sunt bani la buget pentru ele, să ne spună, nu să ne mintă că nu s-au consumat”, a spus, la rândul său, şeful SC Turism Felix, Florian Serac.

Primarul din Sânmartin e de partea oamenilor

La protest și-a făcut apariția și primarul din Sânmartin, Cristian Laza. El a declarat că este de partea oamenilor care protestează.

„Suntem solidari cu colegii din staţiune. Măsurile care-i afectează pe ei ne afectează şi pe noi pentru că 60% din bugetul comunei Sânmartin provine din industria HoReCa”, a spus acesta.Protestul a avut loc între orele 12 și 12:30.

Proteste și la Oradea

În mai multe localuri din Oradea, angajații au ieșit în fața restaurantelor, cafenelelor. Ei  și și-au spus nemulțumirile referitorare la situația critică în care se află. Pe una dintre pancartele purtate de un angajat a unui restaurant din Oradea se arată că ,, 12.000 de companii riscă falimentul”.