Bihor. În ciuda faptului că România este ,,îngropată” zilnic în deșeuri, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit aproape 200 de tone de deșeuri ilegale în comuna Sâniob.

Altfel spus, în curtea unei firme au fost descoperite gunoaie din materiale textile, cauciuc și plastic.

Conform comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, în urma controalelor efectuate au fost descoperite 190.000 de kg de deșeuri, dintre care 23.400 au reprezentat resturi textile, iar restul, deșeuri din plastic și cauciuc.

În cadrul acțiunii au participat specialiști de la Serviciul Arme Explozibil Substanțe Periculoase și polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean ( IPJ) Bihor.

O comună din județul Bihor, ,, coș de gunoi” pentru italieni

Conform informațiilor oferite de către comisarii Gărzii de Mediu, în perioada 04.02-27.03.2021, zece TIR-uri au transportat deșeurile provenite din Italia către firma din Sâniob. Administratorii societății au precizat că urmau să valorice deșeurile provenite din Italia. Comisarii au descoperit că nu societatea comercială nu avea nicio instalație sau dotări pentru a valorifica aceste categorii de deșeuri.

Garda de Mediu Bihor a sesizat organele de urmărire penală, iar societatea comercială s-a ales cu dosar penal pentru degradarea mediului înconjurător.

Dosar penal pentru firma ce a primit gunoaiele din Italia

Totodată, comisarii au făcut apel către autoritățile competente în vederea constatării existenţei sau inexistenţei unei infrcţiuni, precum şi stabilirea persoanelor vinovate de săvârşirea acesteia, conform prevederilor OUG 195/2005 – privind protecţia mediului, conform Legii 211/2011 – privind regimul deşeurilor şi a Legii 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului.

Comisarii de Mediu au mai descoperit anul trecut deșeuri aduse din Italia. La controalele din acea vreme, Garda de Mediu a descoperit zeci de tone de deșeuri depozitatea ilgeal în Ineu și Vadu Crișului. Firma importatoare a reușit să falsifice actele pentru a aduce deșeurile în țara noastră.

Garda de Mediu a descoperit aproape 200 de tone de deșeuri provenite din Italia, în comuna Sâniob, județul Bihor.