Astfel, au fost anulate mențiunile din Regulamentul Consiliului Local Oradea, unde era scris negru pe alb că, spaţiile verzi din cvartalele de blocuri „se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii”

Decizia judecătorească nu este încă motivată, ci doar afișată pe scurt, pe portalul instanțelor.

În ceea ce îi privește pe orădenii care locuiesc la case, în cazul lor nu s-a schimbat nimic.

Aceștia au în continuare obligația de a întreține spațiile verzi din jurul locuințelor.

„Persoanele fizice care au terenuri sau clădiri în oraş au obligaţia să îngrijească spaţiile verzi adiacente, până la carosabil, adică să cosească vegetaţia cel puţin o dată pe lună, în perioada aprilie-octombrie, să plivească buruienile, să întreţină rondourile de flori, să îngrijească pomii fructiferi, inclusiv cu tăieri de corecţie. Dacă orădenii nu fac aceste lucrări, regulamentul prevede că le poate face Primăria, dar costul îl va transfera proprietarilor, sub forma unei taxe speciale locale”, au decis consilierii municipali din Oradea.

Totodată, orădenilor le este interzis să dea de mâncare animalelor fără stăpân pe domeniul public, în caz contrar riscă amenzi între 1000 și 2000 de lei.

Este posibil să îi nemulțumească această hotărâre pe reprezentanții Primăriei Oradea, dar din punct de vedere juridic nu mai există cale de atac.

Prefectura Bihor a susținut de la început că darea în administrare a unui spațiu public unei asociații de proprietari se poate face doar prin referendum local.

Până la urmă, Regulamentul Consiliului Local Oradea se va armoniza cu argumentele juridice invocate de instanța judecătorească, iar dacă oamenii vor alege să îsi facă curat în fața locuințelor, fie că sunt blocuri sau case, nu se poate supăra nimeni din administrația locală.