Mai exact, în dosarul de corupție de la Bihor, instrumentat de DNA, sunt acuzate 300 de persoane că au dat mită doctorului Vasile Sălăjan, pentru a obține pensii în mod ilegal.

Toate persoanele au fost citate la aceeași oră, respectiv 13.00, deși regulamentul interior prevede accesul unui grup de maximum 10 persoane.

Pentru toată această procedura, au fost angrenate inclusiv forțe de ordine, ca să mențină liniștea publică.

Toată lipsa de organizare s-a soldat cu o amânare. Decizia în cazul de corupție va fi dată pe 16 martie. Oamenii au fost extrem de dezamăgiți, că au așteptat ore întregi, înghesuiți, să fie ascultați de instanță, relatează bihorjust.

Bihor. Audieri maraton la Tribunal

În fapt, procurorii anticorpuție din Oradea au trimis dosarul în judecată pe numele medicului Sălăjan, luna trecută.

Acesta este acuzat că a obținut foloase necuvenite pentru a falsifica actele medicale ale beneficiarilor de pensii pe caz de boală.

Din toată afacerea ilegală a câștigat suma de 90 000 de lei, au relatat oficialii DNA.

La acest moment, bunurile lui Sălăjan sunt sub sechestru judiciar. Dacă va fi considerat vinovat,riscă închisoare între 2 și 7 ani. Mai mult decât atât, va primi și pedeapsa complementară de a nu mai putea profesa ca medic.

Procurorilor le-au luat, însă, cinci ani să finalizeze acest dosar. Faptele ar fi fost comise în 2015. Mai jos acuzațiile pe larg:

SĂLĂJAN VASILE, medic primar – șef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor.  La  data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, în mod direct și prin intermediar, de la 491 de pacienți, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.
Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului, se arată în comunicatul DNA.

sursă foto: bihorjust.ro