În județul Bihor se construiesc diguri din saci de nisip, pentru a preveni inundațiile. Cu toate acestea, oamenii au fost evacuați, iar autoritățile monitoriează cotele apelor.

În localtatea Hârsești, au fost evacuate 15 familii.

Bihor. ANAR monitorizează

Conform  ANAR(Administrația Națională Apele Române) nivelurile maxime istorice au mai fost depăşite şi la staţia hidrometrică Pietroasa Galbena, pe râul Galbena, cu 43 cm, faţă de nivelul măsurat în anul 2015, precum şi la Pocola, pe Valea Roşie, cu 28 centimetri peste nivelul istoric din 1980.

Pe tot parcursul avertizării, hidrologii şi hidrometrii din cadrul ANAR, zona Crişuri, se află în teren şi fac măsurători, observaţii şi monitorizări în regim special.”Informaţiile ajung prompt prin dispecerat la toate instituţiile responsabile în caz de inundaţii, transmit  oficialii ANAR.

Codul roșu de inundații se menține

Din păcate, veștile de la hidrologi nu sunt deloc bune. Județele Bihor, Cluj, Satu-Mare rămân cele mai afectate de creșterea debitelor râurilor.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis,  marţi seara,  o nouă avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod – amonte S.H. Zerind (sector îndiguit), din judeţele Bihor şi Arad. În aceste zone au fost prognozate creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

Avertizarea hidrologilor a intrat în vigoare marţi, la ora 23:00, şi este valabilă până miercuri, la ora 12:00.

În Satu Mare, oamenii încă plâng din cauza pagubelor materiale. Oficialii Guvernului susțin că vor fi alocate ajutoare de urgență pentru ei.

Au fost afectate peste 1000 de gospodării. Meteorologii au anunțat, de asemenea, ploi torențiale în toată Transilvania.

Potrivit  prognozei meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţul Bihor va continua să plouă abundent şi se vor înregistra , în general, 30-45 l/mp – în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.

sursa foto: ISU Crișana