În prezent situația Oradiei și chiar a județului în sine nu este dezastruoasă din acest punct de vedere și au existat chiar măsuri anterioare pentru îmbunătățire în ultimii zece ani , dar de mai mică amploare. Cu toate acestea există situații când unele pubele din oraș se revarsă sau când în unele zone marginale ale orașelor sau satelor curățenia lasă de dorit și imaginea este dezolantă.

Un anumit segment mai pretențios și tendențios uneori al bloggerilor locali sau al presei a reproșat și semnalat constant prin postări și reportaje această nerealizare a edililor. Aș sublinia doar că ordinea și curățenia se menține și nu se face lunar sau trimestrial și că la menținerea acesteia se presupune că trebuie să participe fiecare cetățean, iar educația și atitudinea cetățenească este relativ precară, lasă mult de dorit în această privință.

Campaniile de curățenie organizate oarecum solitar de către diferite asociații non-guvernamentale, civice sunt înduioșătoare, dar insuficiente. În conferința de presă de ieri, Ilie Bolojan a precizat că este nevoie de un efort colectiv și conjugat, de măsuri coerente și bine direcționate pentru a avea în câțiva ani unul dintre județele cele mai curate din țară. Valorificarea cu succes a potențialului turistic al orașului și județului și imaginea de smart city pe care și-o doresc edilii pentru orașul-capitală de județ depind în mare măsură de bunele practici în domeniul salubrizării, de curățenia pe care orașul o păstrează zi de zi.

Am luat decizia de a semnat un parteneriat de colaborare atât între cele două instituții județene și cele locale, cât și între instituțiile cu responsabilități în reglementare și sancționarea celor care murdăresc județul. Protocolul vine să închidă aceste mecanisme, iar sistemul de gestionare a deșeurilor devine operațional în județul Bihor”, a spus, cu reținere și optimism în același timp, Ilie Bolojan.

A răspuns de asemenea succint și speculațiilor privind posibilitatea de a fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru:Vă răspund scurt. Nu s-a pus această problemă. Și faptul că discutăm despre proiecte pentru următorii ani înseamnă că o să ne mai vedem, dacă ne ține Dumnezeu sănătoși” .

Ilie Bolojan revine prin această inițiativă într-un mod spectaculos și vizionar, am putea spune, după ce în urmă cu puțin timp a devenit președintele Consiliului Județean Bihor și a lansat o campanie revoluționară, și contestată de către unii, de epurare a personalului Consiliului Județean propunând disponibilizări importante și susținând aceeași soluție și la Biblioteca Județeană Gh. Șincai și la Muzeul Țării Crișurilor.