Recent, actorii din întreaga țară au solidarizat cu cei din județul Bihor, afectați de comasarea instituțiilor de cultură.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor spune că a luat această decizie în mod pragmatic. Serviciile culturale ar trebui să se ridice la nivelul patrimoniului arhitectural al județului.

„Serviciile culturale pe care le oferă instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean trebuie să se ridice la nivelul oraşului Oradea. Când se va vorbi de activităţile noastre la nivelul de care se vorbeşte despre clădirile din oraş, patrimoniu arhitectural moştenit al oraşului, dar care a fost reabilitat în ultimii ani, înseamnă că va fi o convergenţă între zona în care locuim şi activităţile pe care le generăm. Da, avem ca obiectiv să avem un randament mai mare la servicii inclusiv culturale, sociale, proiectele Consiliului Judeţean, în anii următori”, a declarat, luni, în conferinţă de presă, Ilie Bolojan.

Bihor. De ce se comasează instituțiile de cultură

Bolojan spune că instituțiile de cultură au o altă subordonare decât a celor din Cluj și Timiș, iar reprezentanțiile săptămânale sunt foarte puține.

„Înseamnă că trebuie să ne propunem şi noi măcar să le dublăm sau să le triplăm. Ceea ce presupune mai multe evenimente, mai mult contact cu publicul. O anumită diversificare, inclusiv în perioada de vară.  Când sunt cerute mai multe, pe baza unei planificări cu Primăria Oradea (deţinătoarea spaţiilor publice). De asemenea, se solicită mai multe evenimente la final de săptămână, când adresabilitatea este maximă”, a precizat el.

Bolojan a precizat că pot primi sprijin financiar de la Primăria Oradea, dacă managerii unităților de cultură vor ține cont de recomandările făcute.

„Aceste contracte sunt un mijloc pe care managerii şi administraţia, CJ, îl pot folosi pentru atingerea obiectivelor culturale. Nu exclud să luăm în calcul astfel de lucruri. Avem această practică şi în România, la trupe importante.  e adevărat sunt o minoritate, inclusiv Teatrul orădean Szigligeti are cea mai mare parte a artiştilor sub contract cu durată limitată. Nu s-a vorbit acum despre reduceri de personal. Sunt anumite posturi impuse. La sfârşitul anului trecut, când s-au făcut reorganizări, li s-a cerut managerilor să reducă posturile excedentare ceea ce s-a întâmplat prin organigramele propuse de ei. Nu s-a pus problema acum de reducere a posturilor de artişti. Eu le-am cerut să facă mai multe evenimente. Altfel nu se poate,” a menţionat Bolojan, citat de Agerpres.