Conducerea DSP Bihor a comunicat că marțea viitoare va începe campania de vaccinare împotriva Covid-19, iar primele persoane ce vor primi vaccinul sunt angajații din domeniul sănătății și cel social.

În județul Bihor sunt organizate 12 centre de vaccinare a personalului medical și anume: Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Pelican Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, spitalele municipale din Salonta, Beiuş şi Marghita, precum şi cele orăşeneşti din Ştei şi Aleşd, plus Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Campania de vaccinare cu serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19 este condusă de dr. Anca Hnatiuc, medic primar epidemiolog la Spitalul Municipal din Oradea (coordonator al grupului), dr. Diana Florena Racz, medic primar sănătate publică şi management, şi dr. Corina Fonoage, medic primar epidemiologie, ambele în cadrul DSP Bihor, şi Mihai Jurcă, administratorul public al municipiului Oradea. Grupul de monitorizare și coordanre a fost constituit prin ordinul prefectului Dumitru Țiplea.

Cadrele medicale ce doresc să se vaccineze trebuie să se programeze pe platforma online https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.  DSP Bihor e arondat Centrului Regional de stocare de la Cluj-Napoca.

Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a elaborat procedura de lucru pentru prioritizarea personalului din domeniul sănătății și social în etapa I, astfel, în Bihor, primele persoane vaccinate sunt cele care fac parte din echipele de vaccinare, unitățile sanitare din faza II, spitalele de suport, personalul din sistemul de medicină de urgență, personalul din centrele de dializă și de transfuzii, personalul DSP și angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana.

 

Vaccinul administrat în această etapă a campaniei de vaccinare este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), produs de Pfizer şi BioNTech ( SUA și Germania)

Duminică, 27 decembrie, a fost vaccinată anti-Covid prima persoană din România, o asistentă de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală. La Iași, primul vaccinat a fost Florin Roșu, șeful ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase.