Concret, unii dintre avocați, doctori în Drept, i-au cerut deputatului Cupșa să propună câteva excepții la modificarea normelor care reglementează profesia de avocat.

Vă rog să mă ajutați cu introducerea unei excepții în art.59.6 din legea 51/1995 republicată prin legea 25/2017,prin care la fel că la legea antitiganism să fie exceptate faptele de folosire fără drept a denumirilor de Barou, UNBR avocat făcute în lucrările de documentare științifică.În prezent în art.59.6 nu se distinge între scopurile în folosirea acestor denumiri, iar pentru folosirea denumirilor de Barou,  UNBR, avocat în adresele de expediere a unei teze de doctorat destinată Universităților cu Facultăți de Drept, instituțiilor de prefect,ministere,Guvern, agenții guvernamentale, prin intermediul unei adrese de e-mail, autorul tezei de doctorat a fost trimis în judecată pe motiv folosire fără drept a denumirilor de barou,unbr,avocat și pentru participație improprie la folosirea de aceste denumiri,constând în adrese de răspuns trimise de instituții publice pe adresa expeditorului,în care i s-a adresat cu denumiri de Barou,UNBR,avocat,pentru care instanța de fond a aplicat pedeapsa de 4,8 ani de închisoare cu executare. Majorarea pedepsei a fost făcută prun aplicarea sporului de 1/3 pentru fiecare condamnare ”, este una dintre cele mai recente solicitări publice, adresată deputatului de Bihor, Ioan Cupșa

Decăderea unei profesii onorabile

Sfârșitul anului 2020 marchează, din păcate, decăderea unei profesii considerată onoroabilă într-o societate democratică, cea de avocat.

Avocații din țara întreagă au protestat după condamnarea avocatului Robert Roșu, pentru motive care țin strict de exercitarea profesiei, iar în mediul on-line circulă, de asemenea, numeroase petiții de susținere.

De-a lungul timpului, apărătorii au avut mai multe doleanțe, însă, realitatea arată că nu au fost suficient de puternici, de uniți, astfel încât în statutul lor să existe delimitări clare privind atribuțiile și depășirea acestora.

Este momentul ca avocații parlamentari, indiferent de culoarea politică să arate că știu să configureze o legislație pentru un stat de drept,din care nu poate lipsi dreptul la apărare.

Avocații din Cluj, Hunedoara au protestat, de-a lungul timpului, alături de colegii lor de la București, inclusiv pentru plata onorariilor din oficii.

Și-au arătat nemulțumirea pentru modul în care sunt tratați de Ministerul Justiției, semn că această profesie, râvnită cândva, a intrat în declin: „Ministerul Justiției își bate joc de avocați, protocolul onorariilor a fost negociat într-un mod atipic, vrem unul care să cuprindă toate prestațiile! ” susțin mai mulți avocați din țară.