Regulament de construire pentru zonele montane, care are ca scop îmbunătăţirea aspectului acestora, respectiv păstrarea tradiţiilor şi specificului local

 

La nivelul judeţului Bihor va fi impus un regulament de construire pentru zonele montane, care are ca scop îmbunătăţirea aspectului acestora, respectiv păstrarea tradiţiilor şi specificului local, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, relatează Bihoreanul .

„Va trebui să-i lămurim pe cei care vor să facă investiții în zona montană că trebuie să respecte anumite reguli. Şi că terasa de pe acoperiş pe care au visat-o, culorile stridente şi pagodele chinezeşti nu dau bine cu zona montană a judeţului. Dacă vă duceţi în zona Vârtop-Arieşeni, nu trebuie să faceţi multă explorare, că veţi găsi suficiente exemple de «aşa nu»”, a afirmat președintele Consiliului județean, Ilie Bolojan.

Regulamentul este binevenit și necesar, pentru că în zonele montane din Bihor s-a construit „haotic, dezordonat, fără o direcţie clară”

 

Regulamentul este binevenit și necesar, pentru că în zonele montane din Bihor s-a construit „haotic, dezordonat, fără o direcţie clară”, Ilie Bolojan spunând că multe dintre ele au fost, astfel, „siluite urbanistic”.

„Există un ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local în zona Crişana-munte, elaborat de Ordinul Arhitecţilor din România, deci sunt studii. Există, de asemenea, o astfel de practică în ţări europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie să facem şi noi aceste lucruri. De asemenea, ne vom consulta cu conducerea Parcului Natural Apuseni”, a afirmat Bolojan. Oficialitățile bihorene îşi doresc ca regulamentul să fie adoptat în luna aprilie 2021 . Deci se doresc cabane cu specific românesc autentic, fără culori stridente și pagode.

Se vor purta discuții cu primarii din zonele montane ale Bihorului, cum ar fi Padiș, zona Stâna de Vale, zona Vârtop-Arieșeni, zona Roșia-Remetea

 

Până atunci se vor purta discuţii şi cu primarii din zonele montane ale Bihorului, cum ar fi zona Padiş, zona Stâna de Vale – Barajul Leşu – Coada Lacului, zona Vârtop – Arieşeni, zona Roşia-Remetea, zona Defileului Crişului Repede. „Primarii vor trebui să-l pună în practică. Dar una e să-l pui în practică fiind convins că e un lucru bun şi alta e să-l pui în practică de voie, de nevoie. Scopul este să-i convingem. Anul trecut am fost cu o parte din primarii din judeţ în Zakopane, în Polonia. Au văzut ce înseamnă alte abordări”, a spus Ilie Bolojan.

„Se va impune o suprafaţă minimă pentru a împiedica o îndesare excesivă – cum e în zona pârtiei de la Arieşeni – de cel puţin 1.000 mp de teren, frontul minim de 25 metri, un grad de ocupare de maxim 20% din teren, limite faţă de vecini de cel puţin 5 metri”, a detaliat Ilie Bolojan.

Regulamentul va fi valabil atât pentru localnici, cât şi pentru investitorii care deschid pensiuni, hoteluri, cabane ori spaţii de comerţ. Forma detaliată a documentului nu a fost prezentată încă, ea urmând să fie pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare.