În această perioadă dificilă pentru întreaga lume, reprezentanții tuturor cultelor religioase au făcut apel la toleranță, adaptare și rugăciune.

Un simbol religios nu este însăși credința, dar respectarea acestuia, chiar și de către atei, este semnul evoluției umane.

De ce s-a ridicat o cruce la Spitalul de Psihiatrie

Totul a început în 2017, când o vijelie a afectat mai multe localități din județul Bihor și mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini.

Astfel, fostul manager al Spitalului de Psihiatrie si pentru Măsuri de Siguranță din Ștei, Florin Ciprian Luca, a avut inițiativa să amenejeze din rădăcinile arborilor o cruce, totul pe o structură metalică, în parcul unității medicale.

Acesta a declarat pentru EvZ de Transilvania: 115 pomi au fost scoși din rădăcină,iar eu am avut ideea de a face o cruce din rădăcinile pomilor doborâți. Am spus că fiecare pom care a căzut, a căzut pentru fiecare dintre noi, iar noi trebuie să fim în sprijnul pacienților. Am făcut și o biserică din donații, cu avizul Episcopiei și al Ministerului.

Crucea fost sfințită și am fost șocat când am văzut că se demontează. Nu mai există o cruce din rădăcini, dar a fost sfințită, totuși(…) Pentru mine e o mare tristețe, dar lucrurile acestea nu au fost pentru mine, ci pentru pacienți!

Fostul manager, Florin Ciprian Luca, este cel care s-a implicat în amenajarea parcului din curtea spitalului, de organizarea terapiilor ocupaționale pentru pacienții internați, așa cum prevede legea.

Primarul orașului Ștei:  „Se va face o cruce nouă!

Contactat, primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, a menționat că nu se dorește renunțarea la crucea și la biserica din parcul spitalului, ci doar se lucrează la amenajarea uneia în conformitate cu canoanele religioase, una care să fie estetică și care să devină un simbol religios admirat.

Nici vorbă, nu se dărâmă nicio cruce, nicio biserică,  doamna manager a făcut demersuri și până la Crăciun vom avea o cruce proviziorie, apoi se vor ocupa niște sculptori din Maramureș de aceasta, ca să arate cât mai frumos și să respecte și canoanele religioase. Structura metalică rămâne! Atât eu  cât și doamna manager suntem credincioși ”,  ne-a menționat primarul Balaj.

Ce se întâmplă la Spitalul de Psihiatrie din Ștei

Până la acest moment, doctora Carmen Ghilea nu a putut fi contactată,  însă, în calitate de manager al spitalului are o  responsabilitate imensă  față de pacienți și de angajați .  Unitatea medicală pe care o conduce în prezent aparține direct de Ministerul Sănătății și aici sunt internați oameni condamnați pentru infracțiuni grave, comise  fără discernământ. Mai precis, este forma de detenția ”   pentru cei care hotărăsc judecătorii că au nevoie de tratament psihiatric, nu de închisoare. Asta nu înseamnă că pot fi privați de celelalte drepturi, inclusiv cel la confesiune religioasă.

Pacienții au nevoie de terapie ocupațională, iar integrarea lor în activități simple, dar cu impact pozitiv asupra sistemului nervos, îi poate ajuta.

De-a lungul timpului, s-a dovedit că nicio dispută de ordin social, estetic, moral și mai ales politic nu este mai presus față de puterea pe care o poate avea Biserica.