Potrivit reprezentanților instituției de detenție, cei doi au contactat virusul în afara penitenciarului, însă niciuna dintre persoanele aflate în detenție în momentul de față, nu este infectată cu noul virus chinezesc.

Cu toate acestea, la închisoarea din Oradea au fost identificate două cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 la începutul pandemiei, persoanele în cauză fiind mutate la Penitenciarul-Spital București-Jilava, pentru primirea tratamentului în urma căruia s-au vindecat.

”Situația a fost gestionată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Bihor, iar administrația locului de deținere a implementat măsuri specifice de intervenție (intensificare triaj epidemiologic cadre, intensificare monitorizare medicală deținuți, dezinfectare spații)”, a explicat subcomisarul de poliție penitenciară Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Măsuri de protecție pentru angajați și deținuți

Pentru protejarea angajaților și siguranța persoanelor aflate în detenție, Penitenciarul Oradea a implementat mai multe măsuri de protecție sanitară, precum efectuarea triajului epidemiologic al polițiștilor de penitenciare, la intrarea în tură. În eventualitatea cazului în care sunt identificate persoane cu simptome gripale sau cu afecțiuni respiratorii acute, directorul unității va înlocuii de urgență personalul afectat.

De asemenea, toți angajații care se întorc din concediu de odihnă sau din zile libere, sunt nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere, pentru asumarea responsabilității cu privire la zona tranzitată/de destinație, precum și dacă au intrat recent în contact cu persoane care prezintă simptomele anterior menționate.

”Interacțiunea personalului cu deținuții se limitează, realizându-se într-o manieră preventivă, raportat la îndeplinirea sarcinilor profesionale”, a declarat subcomisarul Adina Bîrda.

Pentru diminuarea riscului de infectare, Penitenciarul Oradea asigură tuturor persoanelor care intre în contact cu deținuții, măști de protecție, mănuți, dezinfectanți, costume de protecție sau halate. De asemenea, materialele de curățenie a spațiilor și cele destinate igienei persoanale au fost suplimentate, iar zonele în care se desfășoară activități cu deținuții sunt în fiecare zi dezinfectate, precum și autospecialele care asigură transportul lor.

”Administrația Penitenciarului Oradea deține, din stocuri anterioare și prin suplimentare, în cantități suficiente gestionării actualului context epidemiologic, următoarele: dezinfectanți (dezinfectant suprafețe, săpun lichid antibacterian), materiale de protecție (mănuși latex, măști faciale chirurgicale, combinezoane de protecție, halate de unică folosință pentru vizitatori) și aparatură de tip – termometru necontact. Menționăm că aceste materiale sunt puse atât la dispoziția angajaților și a deținuților, cât și a vizitatorilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al  Penitenciarului Oradea.

La fel cum au procedat și alte centre de detenție din țară, pentru monitorizare/izolare și la Oradea a fost asigurat un spațiu de cazare pentru persoanele care prezintă simptomatologie gripală În privința vizitelor, acestea sunt acordate doar cu dispozitiv de separare, iar persoanelor care au avut tranzit cu o țară cu risc epidemiologic sau care au intrat în contact cu cineva infectat, nu le este permisă vizita. De asemenea, în această perioadă deținuții nu mai pot lucra în afara penitenciarului.