Imaginile de la fața locului sunt de domeniul incredibilului, o suprafață de mai bine de 11 hectare de teren agricol cu destinaţie pomicolă şi viticolă, fiind transformate în exploatări pentru extracţia de argilă şi de nisip, evident mai mult mai profitabile decât cultivarea viei şi a pomilor fructiferi. Schimbarea reliefului s-a făcut, previzibil, prin încălcarea legii.

Ebihoreanul.ro informează că de peste 10 ani, o suprafață considerabilă de pământ a devenit un șantier pentru extragerea argilei. Inspectorii Direcției Agricole au realizat în vară un control de rutină și au semnalat incredibila revalorizare a terenurilor respective dintre Oradea și Biharia.

Terenul agricol de peste 10 hectare din zona Dealul Viilor ar fi fost cumpărat de către Euro Cărămida, o societate deținută de mai mulți întreprinzători italieni și specializată în „fabricarea din argilă a cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii” sub marca Europoroton. Regiunea, care are și o importantă încărcătură istorică și sentimentală pentru bihoreni, s-a transformat într-un șantier în adevăratul sens al cuvântului, lăsând doar amintirilor viile de altădată.

Procesului-verbal încheiat pe 20 iunie 2020, potrivit ebihoreanul, prezintă că, „operatorul economic a amplasat obiectivul de investiţii Şantier pentru Extragerea Argilei” pe terenul aflat în extravilanul comunei Biharia ”fără a deţine avizele şi aprobările legale prevăzute de art. 92 al Legii 18/1991”, lege care interzice orice activităţi neagricole pe ”terenurile de clasa I şi II, pe cele amenajate cu îmbunătăţiri funcţiare, precum şi pe cele plantate cu vii şi livezi, în parcuri naţionale, ansambluri istorice şi arheologice”, cu excepţia activităţilor ”cu destinaţie militară, liniile de înaltă tensiune, forarea şi echiparea sondelor, lucrările pentru exploatarea ţiţeiului şi gazului, pentru gospodărirea apelor şi realizarea de surse de apă”.

Încadrarea terenurilor de pe Dealul Viilor din Biharia este în clasa a II-a, iar proprietarul SC Euro Cărămida SA ar fi trebuit să achitate o taxă de circa 250.000 lei, sumă mai mult decât accesibilă pentru ei având în vedere că anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 40,767 milioane lei şi un profit net de 8,191 milioane lei. Dar firma nu a plătit nici taxa și nu a solicitat nici scoaterea terenului din circuitul agricol. Inspectorii Direcției Agricole au amendat astfel Euro Cărămida cu 30000 lei în baza articolelor 111 și 113 ale Legii 18/1991, iar firma a plătit pe loc 15000 din amendă, beneficiind de o reducere de 50% pentru plata amenzii în termenul de 15 zile. Amenda plătită reprezintă sub o zecime din ceea ce ar fi trebuit să plătească dacă ar fi respectat legea.

În octombrie 2020, inspectorii Direcţiei Agricole au revenit în control la Euro Cărămida pentru a verifica ”îndeplinirea sancţiunii complementare de redare a circuitului agricol a terenului pe care agentul economic a amplasat Şantier de Extragerea Argilei în mod ilegal” şi, previzibil, au văzut că nici vorbă de aşa ceva. ”Am constatat că nu a fost adusă la îndeplinire sancţiunea complementară prevăzută de art. 114 al Legii 18/1991”, au menționat în proces inspectorii.

În același timp, un alt deal, aflat în Episcopia Bihor către Biharia, vis-a-vis de fostul Real II, a dispărut pe jumătate în vara lui 2020, iar de sub el se extrage nisip. Proprietarii terenului de 1,2 hectare, o familie din Oradea, Varga Gyula şi Ildiko, au comandat firmei Remigro lucrări de „nivelare şi terasare”, autorizate de Primăria Oradea în luna ianuarie, cu scopul declarat de a înlocui livada de meri care exista pe deal, îmbătrânită, cu una de nuci, tânără.

Direcția Agricolă a realizat și acolo un control dispunând anularea autorizației de ”nivelare și terasare” a acestora. Primăria însă nu a anulat autorizația. Sub pretextul terasării, SC Remigro SRL excavează dealul pentru a extrage nisip, material pentru construcţii, pe care îl vinde unor firme care au ca client Primăria Sânmartin.

Radu Miron, şeful Compartimenului de Inspecţie Teritorială Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a afirmat pentru ebihoreanul că Euro Cărămida Biharia deţine un permis pentru extragerea argilei, aşadar achită redevenţe statului, dar nu s-a verificat decât dreptul de proprietate al firmei asupra terenului, nu şi scoaterea acestuia din circuitul agricol, iar Remigro nu are nici măcar licenţă ca să extragă nisipul pentru construcţii, deși prestează ctivități de acest gen de un deceniu.

”Niciuna dintre firmele care rad dealurile din jurul oraşului nu riscă decât amenzi nesemnificative pe care le plătesc ca să-şi continue activităţile ilicite fiindcă legislaţia e şubredă şi instituţiile nu le pot opri”, concluzionează deziluzionat ebihoreanul.ro