Bihor. În viitoarea parcare park and ride de lângă catedrala Ortodoxă a Oradiei au fost descoperite 20 de schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Arheologul Doru Marta a precizat că osemintele au fost înmormântate în 1.300, conform tradiției.

„Până acum am descoperit cam 20 de schelete şi în fiecare zi mai descoperim altele. Din păcate, multe dintre ele sunt bulversate din vechime, au fost distruse la construcţia caselor din zonă”, a zis Doru Marta, relatează Bihoreanul.

Arheologii încearcă să dateze vechimea osemintelor cu ajutorul artefactelor descoperite.

„Cimitirul ar putea fi mai vechi de secolul XIII, dar asta urmează să stabilim. Lângă 2-3 schelete am găsit monede arpadiene, de valoare mică. Apropiaţii puneau bănuţul în mâna sau gura răposaţilor ca să aibă cu ce îşi plăti trecerea în lumea cealaltă. În unele zone se mai păstrează obiceiul şi acum”, a mai precizat Marta, relatează sursa citată.

Bihor. Descoperire unică într-o viitoare parcare din Oradea

Totodată, arheologii au mai descoperit construcții ridicate pentru un targ de la Oradea.

„În perioada de la sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XIV aici funcţiona un târg de vineri în care existau şi locuinţe de negustori. O parte dintre ei erau înstăriţi, pentru că nu erau bordeie, ci case din zid. Am găsit blocuri de piatră fasonată destul de atent, ceea ce era, atunci, destul de scump”, a spus Marta.

Chiar dacă existau izvoare scrise ce menționau existența târgului, până acum nu au existat și dovezi arheologice.

„Târgul de vineri este menţionat de Evlia Celebi (n.r. istoric, geograf şi scriitor turc), cel mai mare fiind cel care se ţinea la 40 de zile după ce ghiaurii (n.r. termen care se folosea pentru cei care nu erau musulmani) roşeau ouăle. Aici veneau călători cu marfă scumpă atât din Orient, cât şi din Europa de Vest, şi găseai aici de la miere şi cafea, la mirodenii”, a declarat arheologul.

Parcarea va avea o capacitate de 277 de autovehicule, iar valoarea totală a proiectului este de 24,4 milioane de lei.