Bihor. Totul a început de la vestea dată de Bolojan că, din această vară, actorii și muzicienii vor semna contracte pe perioade determinate.
De asemenea, președintele Consiliului Județean Bihor a mai precizat că dorește o reformă privind modul de funcționare a Teatrului Regina Maria, Ansamblul Crișana și Teatrul Szigligeti. Mai exact, unirea teatrelor și a filarmonicii într-o singură instituție. Această măsură ar fi dorită pentru folosirea unui singur departament de contabilitate, asistență tehnică și administrație.
Bihor. Lumea culturală din Oradea ripostează
Pe lângă modificarea contractelor de muncă, CJ Bihor are în plan un program mai bogat de spectacole și concerte, în special în aer liber. În ciuda faptului că nu există până acum o formă scrisă a dorințelor lui Bolojan, artiștii locali se gândesc la ce e mai rău.
Reprezentanții celor două teatre au trimis mai multe scrisori CJ Bihor prin care măsurile gândite de Ilie Bolojan ar decima trupele de teatru și se va renunța, cu precădere, la trupele sudate și la un repertoriu bogat.
Cea mai mare frică a actorilor și muzicienilor e legată de modul în care un viitor manager ar avea o putere prea mare asupra lor. Altfel spus, el ar putea scăpa ușor de unii actori, prin evaluari nu chiar corecte, știindu-se despre orgoliile și subiectivismul din lumea cultura-artistică.
Petiție împotriva planului de ,,schilodare” a lumii culturale din Oradea
Zeci de actori și muzicieni s-au arătat revoltați de planul șefului CJ Bihor, iar nume importante au semnat o petiție ,,Solidari cu artiștii din Oradea”, care până sâmbătă a adunat 3.000 de semnături.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Iulia Popovici, a explicat că, pentru moment, modelul european nu poate fi aplicat în România.
„Ce propune dl Bolojan la Bihor, prin comasarea celor două teatre cu filarmonica, nu are niciun sens. Exact cum Bihorul nu-şi poate face propriul sistem de protecţie socială şi mobilitate profesională a artiştilor, propriile tipuri de contracte, diferite de cele „naţionale” (dar „ca-n Franţa” sau „ca-n Germania”), nu-şi poate face nici propriul sistem de funcţionare culturală”, informează Bihoreanul.
Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor, a declarat într-o conferință de presă că nu există încă un proiect care să pună în aplicare astfel de măsuri.
„Nu vreau să comentez aceste treburi. În momentul de faţă nu există un proiect în acest sens. Bineînţeles că pentru a avea un astfel de proiect trebuie să avem la bază nişte date clare. Este prematur, nu putem discuta de o astfel de comasare”, a explicat Gal.