Miere, păstrăvi, fructe de pădure, legume sunt primele produse care se vor vinde la acest magazin, cu garanția că sunt neprocesate, ecologice. Este al doilea magazin din țară de acest fel, primul deschis a fost tot în Ardeal, la
inițiațiva Direcției Silvice Târgu-Mureș.

Magazinul va funcționa la Oradea, în Piața Decebal, iar cumpărăturile se pot face de marți până sâmbătă, în intervalul orar 09.00-17.00.

Autoritățile speră să aibă succes cu acest proiect, mai ales că sunt valorificate produse din ocoalele silvice Remeți și Chișcău, cunoscute în țară pentru crescătoriile de păstrăvi.

Produsele pot fi diversificate

Reprezentanții Direcției Silvice din Bihor susțin că produsele pot fi diversificate în viitor, astfel încât estimează că fructele din livezile bihorenilor, ciupercile din crescătoriile acestora, se pot vinde fără probleme, dacă va exista cerere.

Producătorii locali se pot implica activ în acest proiect, tot ce trebuie să facă este să-și prezinte produsele, apoi Direcția Silvică se va ocupa de certificare. Acesta nu este primul magazin înființat de DS Bihor, reprezentanții instituției s-au gândit să vină în sprijinul celor care vor să cumpere rapid lemne pentru foc și au creat magazinul on-line magazin-lem.dsoradea.ro, încă din 2010, dar abia acum, în contextul pandemiei, cererea de achiziție on-line a explodat.

Plata se poate face cu cardul și se asigură transportul la solicitarea din comandă.

Cum îi ajută statul pe micii producători

Micii producători au fost extrem de afectați din cauza măsurilor de restricție impuse pentru prevenirea virusului Covid-19, întrucât nu și-au mai putut vinde produsele în piețe, târguri, ca în anii precedenți.

Mulți dintre aceștia sunt oameni care știu doar să lucreze pământul, nu toți au avut posibilitatea de a lansa magazine on-line sau de a se asocia cu diverse magazine care să le revândă marfa.

În aceste condiții, atenția autorităților trebuie îndreptată spre nevoile lor.

Deputații europeni au mărit valoarea pe care fermierii o pot primi pentru continuarea activității la 7000 de euro/persoană, iar IMM-urile din sectorul agroalimentar pot primi până la 50 000 de euro, dacă dovedesc că au fost
afectate în activitate din cauza pandemiei.

Magazinele cu produse ecologice de la Oradea și Târgu-Mureș pot fi considerate un proiect-pilot pentru sprijinul producătorilor autohtoni, dar și pentru încurajarea populației să se orienteze spre hrana sănătoasă.