Chiar dacă Legea 260 din 2008 obligă cetățenii să-și facă asigurare pentru cutremur, inundație sau alunecare de teren, mai puțin de doi din zece bihoreni nu au asigurare pe locuințe împotriva dezastrelor naturale.

Conform BIHOREANUL, un orădean a precizat că nu-și face asigurare deoarece riscul unui cutremur în Oradea este foarte redus. De asemenea, nici alunecările de teren sau inundațiile sunt puțin probabile.

Asigurare obligatorie din 2008

Guvernul României a decis, prin Legea 260, ca românii să-și facă asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale. Decizia a venit în contextul inundațiilor devastatoare din Moldova în 2008.

Conform legii în vigoare, românii trebuie să plătească anual 20 de euro pentru locuințele din beton, cărămidă și alte materiale obținute prin tratament termic și chimic.

Proprietarii de case construite din chirpici trebuie să plătească doar jumătate. În cazul unui dezastru natural, primii vor fi despăgubiți cu aproape 20.000 de euro, iar ceilalți cu 10.000 de euro.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ( PAID)

În 2010, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ( PAID) a emis primele polițe de asigurare. PAID a fost constituit în 2009 de către 13 societăți de profil.

Conform ultimelor date, la sfârșitul anului 2020, la nivel național erau asigurate 1,7 milioane de locuințe, adică 19,55% din fondul locativ.

Județul Bihor se situează sub media pe țară la 16,2%, cu doar 41.510 de polițe încheiate.

Florin Birta: Nu este o prioritate

Chiar dacă primăriile sunt obligate de lege să verifice încheierea polițelor și să amendeze prin polițiile locale, primarul Oradiei a declarat că nu are de gând să-și pună populația în cap.

După ani de zile în care şi-a şicanat contribuabilii cu şantiere prelungite, ridicări de maşini şi exproprieri, Primăria Oradea refuză să îşi ridice gratuit populaţia în cap. „Pentru noi nu este o prioritate. Are Poliţia Locală ce să lucreze şi fără să umble după poliţe de asigurare”, spune Birta.

Lucian Popa, directorul Patrimoniului Imobiliar, a declarat că nici municipalitatea orădeană nu a încheiat nicio poliță de asigurare obligatorie.

„Acum doi ani am prins o poziţie în buget, dar pe urmă am renunţat, că n-au mai fost bani”, a precizat Lucian Popa.