Anul acesta se continuă ,,tradiția” începută odată cu pandemia. Orădenii care erau obișnuiți să cumpere miel viu de Paște trebuie să aștepte încă un an.

Liviu Adrica, directorul general al Administrației Domeniului Public (ADP) SA Oradea, a precizat că datorită condițiilor actuale și anul acesta nu se va face sacrificarea mieilor la Oradea cu ocazia sărbătorilor pascale.

Ultimul an când s-au tăiat miei în Piața Ioșia Nord a fost în 2019. În anul pandemic s-a decis mutarea sacrificării mieilor în Piața 100, unde s-a amenajat un spațiu special în acest sens. Din nefericire, pandemia de coronavirus a dat planurile peste cap celor de la ADP.

În ciuda restricțiilor impuse, orădenii care doresc să aibă carne de miel pe masa festivă de Paște pot apela la crescătorii din județul Bihor.

Cumpărătorii nu trebuie să se deplaseze la fața locului deoarece crescătorii vor aduce mielul până în fața ușii. Anul acesta, ciobanii vând mieii vii cu 13 – 14 lei kilogramul sau 26 – 27 de lei kilogramul în carcasă. Cine nu vrea un miel întreg, poate lua de la măcelării sau marile magazine bucăți mai mici de miel.

Paște fără miel pe masa orădeanului

Cum totul a trecut în online, orădenii au posibilitatea de a comanda din confortul locuinței, pe lângă miel, numeroase alte produse specifice Sărbătorilor Pascale. Ei pot alege între ouă, cozonaci și legume de toate felurile.

Conform tradiției creștine, sacrificarea mielului pascal prefigurează jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a dus la eliberarea omenirii din robia păcatului.

Sacrificiul mielului pascal a trecut la creștini care, în fiecare an de Sfintele Paști, jerfesc un miel a cărui semnificație religioasă nu o cunosc cu adevărat.

Sacrificarea mielului in ziua de 14 Nisan cand incepe Pastele iudaic, este instituita de Dumnezeu, ceea ce atesta originiea sa dumnezeiasca (Ies 12, 1-11).

Bucuria spirituala este exprimata prin sacrificiul mielului care in fiecare an este prezent la masa pascala a crestinilor. Trupul care are nevoie de jertfa Mielului lui Dumnezeu se hraneste de Sfintele Pasti cu carnea animalului.