,,Berliner” a fost filmat în Salonta și va apărea pe marele ecrane în mai multe orașe din România. La București va rula la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului și Cinema Union. La Iași ( Cinema Iași), iar la Oradea în Cinema Palace.

Conform Bihoreanul, producătorii au vorbit și despre posibilitatea programării și în alte județe ale țării, atunci când se vor redeschide cinematografele.

Premierea filmului ar fi trebuit să aibă loc pe 27 noiembrie 2021, dar a fost amânat datorită pandemiei de coronavirus.

„Nu a fost un an uşor pentru nimeni, nici pentru cei care lucrează în producţia de film, nici pentru cei care se ocupă de distribuţia de film sau de sălile de cinema. Lumea se schimbă. Vizionarea unui film de cinema pe marele ecran e pusă sub semnul întrebării. Eu însă sunt printre cei care speră ca lumea să revină în sala de cinema.

Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sală. Filmul nostru va fi programat în marea majoritate a sălilor deschise la această oră şi vom încerca să fim prezenţi alături de actori la cât mai multe proiecţii pentru a ne întâlni cu publicul”, a transmis regizorul Marian Crişan.

Berliner, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan

În film este vorba despre Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru Parlamentul European, ce rămâne blocat în Salonta. El decide să-și continue campania și deschide un sediu în casa unuia dintre săteni.

„Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetăţenii sunt atraşi, manipulaţi şi apoi uitaţi din nou până la următoarele alegeri.

Se întâmplă pretutindeni. Pe mine m-a intersat să observ alegerile într-un orăşel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde, după cum ne amintim, şi « morţii pot să voteze »”, a spus, despre „Berliner”, Marian Crişan.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, unde pelicula a fost distinsă cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation.