Decizia de a muta Grădina Zoologică din Oradea în Băile Felix a fost anunțată de primarul Oradiei, Florin Birta. Noua locație se află în pădurea dinspre satul Cordău.

„În urma unui parteneriat între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Sânmartin şi Romsilva, Grădina Zoologică din Oradea va fi mutată în pădurea Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. Atunci când vom rezolva şi această problmă cu mutarea Zoo, toată zona respectivă va fi eliberată pentru a construi un hub sportiv, plus un parc”, a spus Florin Birta, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, relatează Bihoreanul.

Oradea. Grădina Zoologică se mută în Felix

Mutarea animalelor sălbatice în alt loc a fost discutată, de-a lungul timpului, dar nu s-a ajuns la un consens. Noul ,,cămin” al animalelor va avea o suprafață de trei ori mai mare decât în prezent. În momentul de față, Zoo are 7 hectare, iar după relocare, noul amplasament va avea între 15-20 de hectare.

„Mutarea nu se va face peste noapte. Într-o primă etapă trebuie ca Primăria Oradea să preia terenul care astăzi este în fondul forestier la Romsilva. Apoi, va trebui proiectat noul amplasament al Zoo, pe 15-20 de hectare, va fi o pădure cu o grădină zoologică, cum este, spre exemplu, cea de la Nyíregyháza (Ungaria)”, a spus Ilie Bolojan.

Relocarea Zoo, construirea unui nou stadion

De asemenea, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza a fost de acord cu relocarea Grădinii Zoologice.

„Am discutat cu domnul primar Laza, şi-a exprimat acordul cu condiţia ca amplasamentul Zoo să fie decis de comun acord, să nu fie chiar la limita zonei locuite sau a staţiunii, ceea ce este normal”, a precizat preşedintele CJ, informează sursa citată.

Procesul de mutare a Zoo se va face în paralel cu lucrările viitorul complex sportiv al Oradiei. Acesta va cuprinde zona dintre LSP și Peța și constă într-un stadion de aproape 16.000 de locuri.