Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol cu  Prefectura și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială prin care beneficiarii venitului minim și alocațiilor care sunt apți de muncă vor fi obligați să contribuie, activ, la ecologizarea localităților din județ.

Primarii au obligația să le planifice munca, în caz contrar, ei pot fi amendați. Consiliul Județean Bihor va oferi toate echipamentele necesare în vederea ecologizării localităților, potrivit Bihoreanul.

Asistații sociali apți de muncă vor curăța localitățile din județ

În județul Bihor, statul a plătit pentru ajutoare sociale peste 17 milioane de lei în 2020. De acest ajutor au beneficiat 3.200 de persoane cu venit minim garantat și alocații pentru susținerea familiei.

Mai bine de jumătate dintre beneficiari sunt apți de muncă, astfel fiind obligați să lucreze în folosul comunității. Ei vor trebui să presteze activități de colectare a deșeurilor de pe marginea drumurilor și alte terenuri cu PET-uri și pungi.

Ilie Bolojan a explicat că restul de 1.600 de persoane au certificate medicale eliberate de medicii de familie ce atestă faptul că suferă de afecțiuni ce împiedică să muncească.

,,În următoarele luni dorim să ne asigurăm că legislația se aplică în tot județul, în mod unitar. Pe de altă parte, că primăriile au planuri de acțiune întocmite și lucrări de inters local, care sunt realizate nu doar formal, ci în realitate. Și, de asemenea, că beneficiarii de venit minim garantat prestează orele de muncă în folosul comunităților în care locuiesc”, a declarat Ilie Bolojan pentru Bihoreanul.

Controale la sânge

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, echipe mixte formate din reprezentanți ai Prefecturii și AJPIS vor demara controale pe teren la primăriile din localități.

,,Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni”, a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit protocului semnat, se va monitoriza dacă prevederile legale privind munca asistaților sociali este respectată.

Fiecare beneficiar va trebui să presteze 72 de ore de muncă în folosul comunității, la solicitarea primarului. Altfel spus, la un program de 8 ore pe zi, beneficiarul va lucra 9 zile pe lună.