Apelul la numărul unic 112 a fost efectuat în jurul orei 16.03. La fața locului, pompierii nu au putut intra în apartament datorită fumului dens, iar 27 de persoane- între care și doi copii- au fost evacuați de pe Aleea Tineretului din municipiul Marghita, a transmis , luni seara, maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. Flăcările au cuprins un apartament aflat la etajul al treilea, dar fumul a inundat și etajul 4 al blocului.

La fața locului s-au mobilizat trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita, două dintre ele fiind de stingere și unul de prim ajutor calificat, care au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2. Focul a distrus mobila din cele două camere ale locuinței și un televizor, iar din cauza fumului și a temperaturii ridicate s-au degradat o ușă metalică, zugrăveala din apartament și un frigider.

Pompierii militari au acţionat concomitent pentru localizarea şi lichidarea incendiului ce se manifesta generalizat la un apartament situat la etajul 3 al blocului, pentru evacuarea locatarilor, verificând fiecare locuinţă, pentru ventilarea casei scării, care era inundată cu fum la nivelul etajelor 3 şi 4, respectiv pentru aerisirea apartamentelor de la etajele precizate”, se arată în comunicatul transmis de Roşca.

Evenimentul a fost provocat de un reșou electric, transmit reprezentanții ISU. Focul a fost stins în aproximativ 20 de minute, reușind să salveze apartamentele învecinate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetățenilor măsurile şi regulile de preîntâmpinare a unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi câteodată cu pierderi de vieți omenești:

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului
  • Nu utilizaţi aparatele şi echipamentele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii
  • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.